Читај ми!

Век једине дечје клинике у Србији, запослени у Тиршовој у наредни преносе љубав и посвећеност

Универзитетска клиника у Тиршовој - једина дечја клиника у Србији, обележава век постојања. Почели су и традиционални "Дани Тиршове", који окупљају домаће и стране стручњаке. У тој клиници годишње буде хоспитализовано око 10.000 пацијената.

Тиршова значи бригу и лечење деце и тако од 1924. године. Годишње ураде ураде око 7.000 операција у оперативним блоковима, и још 10.000 кроз дневне хируршке болнице, а само кардиохируршких више од 200. Тиршова је и једино место где деца којој је она неопходна - долазе на дијализу и трансплантацију бубрега.

Др Снежана Рсовац, начелница Интензивне неге Универзитетске дечје клинике у Тиршовој каже да та здравствена институција покрива пацијенте од првог дана живота до њихове 18. године.

"Стварно смо изверзирани, имамо тај тим који се бави искључиво интензивном негом. "Реч је о 'најтежим пацијентима од најтежих', дечја клиника је регионално препозната", напомиње Рсовчева.

Начелница Пулмологије УДК у Тиршовој др Невена Јовичић наводи да су запослени на свој празнични дан на два фронта. "Ово је свечарски део а ја сам са Клинике дошла, била сам дежурна, одељење је пуно", додаје Јовичићева.

Др Рсовац каже да лекари проводе много времена у Тиршовој. "Некада моји код куће кажу да је то више моја кућа него стан где живимо. То су лепе ствари, има и тешких тренутака за 28 година колико ту радим".

Докторка Јовичић истиче да су љубав и посвећеност њихове друге породице.

"Јако много времена проводимо заједно. За мене то много значи, ја сам као дете, ту сам близу рођена, први мој сусрет са лекарим, била је Тиршова, а сада ту радим", напомиње начелница пулмологије.

Директор Универзитетске дечје клинике др Синиша Дучић указује на то да се у болници примењује савремени концепт лечења деце. "Готово све услуге из области дечје медицине се могу остварити у Тиршовој".

"Обави се милион појединих процедура, само радиолошких процедура око 70 000. У опрему се улаже, имамо велику подршку Министарства здравља. Последњих пет година примили преко 50 лекара, већина су били најбољи студенти, велики број њих је завршио специјализацију", истиче Дучић.

У години јубилеја и захуктавање радова на Тиршовој 2.

"То се лепо поклопило, сада је Тиршова 2 постала реалност, ради се убрзано у три смене. Надамо се као што је председник рекао да ће 2027. бити завршена", сматра директор једине дечје болнице у Србији.

Најзначајнији стручни скуп из области педијатрије, "Дани Тиршове", траје и сутра, окупља више од 400 лекара и око 200 медицинских сестара, а свечаном академијом Тиршова обележава век постојања.

четвртак, 10. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи