Читај ми!

Прелазак улице са слушалицама у ушима је скоро као да жмурите – а шта када возач чита поруке на телефону

Када ставимо слушалице у уши искључимо део мозга који нас упозорава на евентуалну опасност. Поглед на екран мобилног телефона на само три секунде значи потпуни губитак пажње. Шта се дешава са нашим мозгом, а шта са рефлексима када смо пешаци са слушалицама у ушима или возачи са мобилним телефоном у рукама?

Шта се догађа када пешак са слушалицама у ушима прелази улицу или када возач у току вожње држи мобилни телефон?

"Потпуно искључује један од најзначајнијих сензорних стимулуса за упозорење на опасност, ви искључењем, односно укључењем музике, слушањем неког говора - искључујете мозак од уплива свих информација које значе животно окружење, а без, што се каже, једне информације, мозак доноси погрешне одлуке“, објаснио је проф. др неурологије Ранко Раичевић.

Према подацима Агенције за безбедност саобраћаја, око пет одсто пешака непрописно користи мобилни телефон или слушалице док прелази улицу, док се проценат возача који користе мобилни за време вожње креће од четири до 10 одсто.

Мобилни телефон и три секунде

Професор Саобраћајног факултета у Београду Крсто Липовац објашњава шта се дешава када возач користи мобилни телефон у току вожње.

"У зависности од тога како користи мобилни телефон, време које ће посветити мобилном телефону може да се креће од три до 10 секунди, за време од три секунде уколико се креће у насељу, рецимо 50 километара на сат, прећи ће између 45 до 50 метара. Све препреке све што се дешава у наредних 50 метара он неће видети, неће евидентирати уопште и то је један аспект утицаја мобилних телефона“, наводи Липовац.

Шта кажу пешаци? Док неки анкетирани пешаци не користе мобилни телефон и слушалице док ходају улицом, други причају телефоном када прелазе улицу и слушалице су у уху.

"Концентрација је ометена са једном значајнијим упливом онога што чујемо кроз слушалице или када разговарамо са мобилним телефоном, то је исто тако, имамо руку која је практично заузета и имамо пола хемисфере која је ангажована са оним што долази са тог апарата и половина мозга, у најмању руку, ако су стављене слушалице, скоро читава аудитивна кора, то је огроман део мозга је практично ван контакта - као да шетате полузатворених очију то је исто. Вид је најбитнији у смислу нашег сналажења у простору, али у нашем доживљају простора и времена слух је од непроцењивог значаја", истиче др Раичевић.

Најновија научна истраживања показују да, уколико у току вожње прочитате само једну поруку, за осам процената расте ризик од саобраћајне незгоде са најтежим последицама. Ако прелазите улицу са слушалицама у ушима, то је скоро као да жмурите.

 

среда, 09. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи