Читај ми!

Прегледано више од 30 хиљада грађана, један пацијент добио ново срце

У још једној, деветој превентивној акцији Министарства здравља, у више од 200 здравствених установа прегледано је више од 30 хиљада грађана, њих 27 је хитно хоспитализовано. Вакцину против сезонског грипа примило је осам и по хиљада људи.

Велико интересовање за превентивне прегледе забележено је јутрос, али и током дана у свим здравственим установама.

Горан Станковић, директор Клинике за кардиологију УКЦС рекао је да имају организован систем накнадних допунских дијагностика. "Свако ко дође са тегобама, са иоле сумњом у постојање озбиљне болести, ми смо у Ургентном центру, пролази кроз наш систем обраде", додаје Станковић.

Без заказивања, упута и здравствене књижице, радило се у више од 200 здравствених установа. Институт Дедиње пуним капацитетом радио је и јуче.

Проф. др Милован Бојић, директор Института за кардиоваскуларне болести Дедиње наводи да су урадили 20 коронарографија, 10 комплексних електрофизиолошких процедура, аблација плућних вена, уградња пејсмејкера, дефибрилатора, девет кардиохируршких операција, трансплантацију срца.

Пацијент стар 54 године, који је добио ново срце, је добро, као и пацијенти којима су трансплантирани бубрези у Клиничком центру у Нишу.

Трансплантирани пацијенти су они који би обавезно требало да приме вакцину против грипа. Вакцинација је обављана и данас, а од сутра и званично. Обезбеђене су и страна и домаћа Торлакова вакцина.

Директорка Института Торлак Дарија Кисић каже да се вакцина састоји из три соја вируса грипа, има састав који препоручује СЗО за ову сезону, и истиче да се ради о квалитетној и безбедној вакцини.

Др Маја Николић из Дома здравља у Врању каже да је препорука да свако ко жели прими вакцину против сезонског грипа, да би заштитио себе, а самим тим и околину.

Само прошлог месеца, у превентивним акцијама учествовало је 225 установа и прегледано скоро 103.000 грађана, од тога 6.000 деце. Урађено је и више од пола милиона анализа, највише тумор маркери и провера хормона штитне жлезде.

После прегледа издато је и 6.000 упута за специјалисте, а хоспитализовано je 107 особа.

понедељак, 07. октобар 2024.
10° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи