Читај ми!

Стефановић: Застој у избору јавних тужилаца, Високи савет да озбиљно приступи послу

Главни виши јавни тужилац Вишег јавног тужилаштва у Београду Ненад Стефановић оценио је да постоји застој у процесу избора 55 јавних тужилаца за избор у београдска основна јавна тужилаштва, те позвао Високи савет тужилаштва да озбиљно приступи свом послу.

Тужилац Ненад Стефановић сматра да није јасна одлука тог савета према којој је за јавне тужиоце у Вишем јавном тужилаштву у Београду још у јануару ове године бирао седам тужилачких помоћника, а која одлука је оспорена приговорима пред Уставним судом и враћена савету на поновно одлучивање.

"Неозбиљно је бирати помоћнике, који немају искуство као јавни тужиоци у основним јавним тужилаштвима, директно у више јавно тужилаштво. Између осталог, Уставни суд је због тога вратио ВСТ одлуку на поновно одлучивање, што све успорава избор како за јавне тужиоце у ВЈТ, тако и за основна јавна тужилаштва којима недостају капацитети", прецизирао је Стефановић.

Првом основном јавном тужилаштву недостаје још 18 јавних тужилаца, Другом основном јавном тужилаштву још 21, а Трећем основном јавном тужилаштву још 16 јавних тужилаца.

Стефановић је указао да је спорост одлучивања ВСТ, а поготово Уставног суда, довела до тога да ни полсе 8 месеци и даље немамо завршен изборни процес, већ следи понављање одлучивања, на које ће незадовољни кандидати поново имати право на приговор Уставном суду.

Главни јавни тужилац ВЈТ у Београду због тога је позвао ове органе да без одлагања приступе свом послу и у разумним роковима окончају изборе, те изаберу најбоље кандидате за јавне тужиоце у ВЈТ и основним јавним тужилаштвима у Београду.

уторак, 01. октобар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи