Читај ми!

Четвртком у 9: Где ће опет Тито?

Да ли се о теми Титовог гроба може разговарати мимо приче о његовој политичкој улози и заоставштини и мимо реченица шта је он за кога од нас, а шта за историју? Може ли се Кућа цвећа ставити у искључиво туристички и економски оквир? Да ли је прича о Брозу прича о Партизанима? Да ли свака прича о Титу мора да има и пасус о Дражи, јер градоначелник најављује и изградњу његовог споменика у центру Београда? О томе су у емисији "Четвртком у 9" говорили историчари Момчило Павловић и Предраг Марковић и Миша Ђурковић из Института за европске студије.

Градоначелник Београда Александар Шапић жели да Јосипа Броза Тита врати одакле је дошао, у Кумровец. И та идеја није пионирска, али за њу нема подршку ни својих партијских другова, ни председника Републике, ни коалиционих партнера.

Расправа о измештању гроба Јосипа Броза Тита није нова тема, рекао је историчари Момчило Павловић осврнувши се на предлог градоначелник Београда Александра Шапића.

"То питање није ново и оно у српској јавности траје већ 30-40 година и циклично се понавља. Дакле, свака истина која није до краја речена, онда се врати као бумеранг. И сада нове генерације се враћају на исту тему", наводи Павловић.

Указује да је Милан Кучан одмах предлагао да Броз буде пресељен у Кумровец да би они тамо направили Титоленд.

"Било је идеја да се пребаци на гробницу Хероја, па Лешће. Онда су неки предлагали Козару, неки Сутјеску, неки нека друга места и од тога није било ништа", додаје Павловић.

Дакле, додаје Павловић, кључну ствар, коју је градоначелник покренуо, јесте комунистичко наслеђе у Србији данас.

Према његовим речима, једно је сахрана, једно је Кућа цвећа, гробно место које опредељује Србе - за и против, а друго је Титова историјска улога.

"Једно је Тито 1944, 1945, 1980. године у Покрету несврстаних, сасвим је јасно да је он светска фигура коју читав овај простор никада није имао. И то је сасвим у реду. Али то нема везе са начином на који је сахрањен, са организовањем и са тим меморијалним центром, који је, дакле, требао да обухвата чак и Брионе, па су се Хрвати и побунили. И сад нам је то остало као дар од комуниста, а да се ми о томе расправљамо", рекао је Павловић.

Марковић: Да ли одбацивањем Тита, одбацујемо највећи покрет отпора у Европи

Историчар Предраг Марковић упитао је да ли одбацивањем Тита, одбацујемо највећи покрет отпора у Европи, који су већином чинили Срби.

"Значи, Тито није Србин, али огромна већина његових бораца која је донела велику славу нашем народу су Срби. Друго, Тито је огроман међународни симбол. То уопште није иста класа Тито и Дража Михајловић", указује Марковић.

Указује да за 180 година ником није падало на памет да премести турбе неког газије, турског ратника, зато што има лоше мишљење о политици Османлијске државе према Србима. 

"Да се вратимо на апсурд премештања историјских личности које нам се не свиђају. Сви смо били на Калемегдану, тамо постоји турбе неког турског паше Освајача Мореје. Је ли тај турски паша пријатељ нашег народа и ми бисмо сад требало, ако смо критичари времена османске владавине и османског ропства нашег народа, да тог пашу негде бацимо. Треба да преместимо турбе са Калемегдана и на Студентском тргу другу турбу. Према томе, за 180 година ником није падало на памет да премести турбе неког газије, турског ратника, зато што има лоше мишљење о политици Османлијске државе према Србима. Видите колико је парадоксално мало постављање", истакао је Марковић.

Ђурковић: Кућу цвећа треба укинути

Миша Ђурковић из Института за европске студије навео је да је измештање услов за почетак оздрављења овог народа, града и државе.

"Ја сам годину дана писао колумну под називом 'Шта после Тита' и завршавао је позивом дакле, врло прецизно - Кућу цвећа треба укинути. Дакле, нико није завио у црно српски народ тако као што је Јосип Броз Тито кога ми и даље држимо тамо. Да бисмо вратили поштовање људске једнакости и нормалности, елементарна људска хришћанска ствар је да то изместимо јер тамо му није место. Аргументи долазе туристи, то је неозбиљно за један народ да на тај начин причамо. Нек иду туристи у Титоленд. Зато сам мислио да је јако битно да ту причу рашчистимо да бисмо коначно постали једно пристојно друштво које не диже фараоне и с друге стране да се поново вратимо српској традицији и српској историји", рекао је Ђурковић.

Указује да је градоначелник Шапић први званичник који је отворено затражио измештање Титовог гроба у последње време.

Целу емисију "Четвртком у 9" можете погледати у видеу на почетку текста.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи