Вршњачко насиље све окрутније - децу некада васпитавали родитељи и школа, данас и друштвене мреже

Само у последњих пет дана десила су се два узнемирујућа догађаја у основним школима. Девојчице у Панчеву претукле су 15-огодишњакињу испред школе. Снимак се делио по друштвеним мрежама. Три седмака злостављала су, понижавала и непримерено додиривала ученике петог разреда у мушком тоалету у школи у Барајеву. Анита Гверо, учитељица и дугогодишња координаторка тима против вршњачког насиља у школи, каже да никада вршњачко насиље није било тако окрутно.

Анита Гверо наводи је усмено васпитање причом једно, али уколико дете гледа насиље око себе које је толерисано, оно схвата да тако може да се понаша.

"Некада су децу васпитавали родитељи, баке, деке, родбина и школа. А данас, поред родитеља, ту су доминантне друштвене мреже, на којима се може свашта видети, а деца, као што знамо, највише уче по моделу“, истакла је Гверо.

Деца често могу да дођу у заблуду шта је задиркивање, а шта је насиље.

"Они још увек развијају своју психу, развијају тај неки своји пут, да знају управо како да контролишу и каналишу своје емоције, дакле и добре и лоше. Оно на чему ми радимо већ дуги низ година, то је како да контролишу свој бес, како да искажу када нешто није по њиховом, а да не повреде друге", рекла је Гверо.

Задиркивање, уколико је кроз шалу и уколико се дете које је можда предмет задиркивања смеје, може се тако и дефинисати.

"Све остало није задиркивање. Било што да кажете, било коме, кога сте повредили, ви сте извршили једну врсту насиља, психичког, касније можда и физичког, да не говорим о друштвеним мрежама и остало", рекла је учитељица и дугогодишња координаторка тима против вршњачког насиља у школи.

Гостовање Аните Гверо у Београдској хроници можете погледати на почетку текста...

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи