Годишњица искрцавања српске војске на острва Крф и Видо

Државна делегација Србије ових дана у Грчкој обележава 108 година од искрцавања српске војске на острва Крф и Видо, Кајмакчаланску битку и пробој Солунског фронта, историјске тренутке који и данас задивљују човечанство.

У заливу Гувија, на месту где је 16. јануара 1916. године искрцан први од укупно 150.000 српских војника, на грчком острву Крф комеморацијом је почео низ свечаности и програма којима се обележава 108 година од "Албанске голготе" и спасења српске војске у Првом светском рату.

"Нешто што у души нашег сваког човека, грађанина, патриоте, родољуба, мора да побуди одређене емоције, јер све што је Србија имала најбоље остало је на просторима Албанских гудура, по стратиштима и гробљима овде у северној Грчкој, на острву Видо и на гробљима на острву Крф", рекао је Зоран Антић, државни секретар у Министарству за рад, борачка и социјална питања.

Делегација Владе, Војске Србије, Полицијско-криминалистичке академије и представници удружења ветерана, поштовалаца и потомака бораца ослободилачких ратова Србије обишла је и спомен плочу погинулим ратницима "Гвозденог пука" код цркве Зодокса Пигис у месту Дасија, а потом се посебном церемонијом обишла и Српска кућа на Крфу.

 "Српска кућа чува успомену на један од можда најтрагичнијих тренутака наше националне историје и јединственог тренутка у историји ратовања, тако да је из године у годину све већи број посетилаца, посебно младих у шта сте се уверили , а истовремено је и велики број странаца", рекао је Љубомир Сарамандић, кустос Српске куће на Крфу. 

Наредних дана обићи ће се острво Видо, "Плаву гробницу" и још неколико споменика који чувају сећање на васкрсење српског народа, битке на Кајмакчалану и пробој Солунског фронта.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи