Читај ми!

Жиофре: Културно наслеђе Србије део је европског културног наслеђа

Награду "Хероји наслеђа", која је ове године додељена Светлани Спајић, Емануеле Жиофре види као важан симболички пример сарадње Србије и ЕУ. Амбасадор Европске уније у Србији изјавио је да ЕУ сматра да је културно наслеђе Србије део европског културног наслеђа.

У оквиру Европске недеље могућности у Београду, објављено је име овогодишње добитнице Награде "Хероји наслеђа", а Емануеле Жиофре, амбасадор ЕУ у Србији рекао је у изјави за Танјуг:

"Ми смо део исте историје, понекад тешке, али делимо толико ствари, иако су веома различите и ту разноликост треба да сачувамо у Европи. Србија је део нашег културног наслеђа, европске културне баштине."

Жиофре је подсетио да је ово трећи пут да ЕУ заједно са Еуропа Ностра Србија додељује ову награду појединцима који личним деловањем помажу у очувању огромне културне баштине Србије.

"Имамо много нематеријалног културног наслеђа у смислу традиције, песама, историје, које треба чувати. Избор који је донео жири био је тежак, али мислим да заиста симболизује колико је богата историја Србије, колико је она део наше заједничке традиције, а на свима нама, на ЕУ, на грађанима Србије је да то сачувамо", навео је Жиофре.

Када је реч о другим примерима сарадње Србије и ЕУ, Жиофре је истакао програм вредан 22 милиона евра за очување и промоцију културног наслеђа и туризма у Србији.

"Заједно са Министарством културе и Министарством туризма урадили смо величанствен посао. Један од њих је и тврђава Голубац. Радили смо у Феликс Ромулијани на изградњи инфо центра овог прелепог римског места. Радимо да у Пимници у источној Србији обезбедимо неопходну инфраструктуру за људе, како би могли да преуреде цео крај. Али радили смо и са малим и средњим предузец́има, чак и појединцима на промоцији туристичке делатности", рекао је Жиофре.

Жиофре је навео да су из ЕУ поносни на помоћ привредницима током пандемије ковид 19, коју је назвао тешким временом за сву туристичку привреду у Европи и у Србији.

"Дали смо им мини грантове да прођу кроз тај период и они су заправо успели, многи од њих, да превазиђу потешкоц́е. Помажемо у маркетингу Србије, у самој Србији, али и ван ње, како би што више људи могло да дође и посети ове прелепе историјске знаменитости Голупца, Пимнице. Такође смо радили на реконструкцији Краљевске винарије у Тополи и многих других ствари у Доњем Подунављу у источној Србији", навео је Жиофре.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи