Читај ми!

Обележавању 325 година Карловачког мира присуствује државни секретар Свете Столице

Кардинал Пјетро Паролин, државни секретар Свете Столице посетиће Сремске Карловце, где ће бити обележено 325 година од потписивања Карловачког мира. Тада је успостављено примирје које се сматра важним за историју целе Европе јер су његовим закључивањем заустављени турска освајања и даљи продор Турака у Европу.

У свом другом походу на Беч 1683. године, у рату који је исцрпео већину европских земаља, Османска империја заустављена је потписима представника Свете лиге из Хабсбуршке Монархије, Млетачке Републике, Пољске, Папске државе и Русије са једне и Турске са друге, уз присуство Енглеске и Холандије.

"Међу најзначајнијима је у новијој историји, где су се креирале границе многих земаља, где је готово потпуно заустављен налет Турака на Запад, јер после више нису напредовали према Западу", рекао је пречасни Матеј Перић, ректор Капеле Госпе од Мира.

Перић је рекао да је интересантано и занчајано да су тада људи смогли снаге да поштују другога и да пронађу мир.

Као неутралан терен на граници изабрани су Сремски Карловци. На том месту је за преговоре 1699. године прво изграђена дрвена брвнара, која је касније претворена у капелу.

Улазило се са четири стране и користио се округли сто за потписивање

Монсињор Јосип Ивешић, генерални викар Сријемске бискупије, каже да је капела имала четири улаза како би свако на свој улаз ушао, да се не би нико осетио мање вредним.

"Оно што је важно споменути, тако барем традиција каже, да је први пут употребљен округли сто за потписивање, како опет неко не би имао првенство за столом", наови Ивешевић.

Један од симбола Сремских Карловаца, изграђен је тек 1817. године, када је брвнару заменила Капела Госпе од Мира, која је проглашена за културно добро од изузетног значаја за Србију.

Годишње је посети око 15.000 људи, а највећи број је из Турске.

Турски туристи у Сремским Карловцима

Ректор Капеле Госпе од Мира Матеј Перић каже да туске туристе највише занимају турска врата.

"То су врата иза олтара око којих је настала једна легенда је настала јер је иза тих врата била сакристија, место где се свештеници облаче за мису, настала је легенда како су та врата зазидана како се Турци никада не би вратили. Онда их то занима, јел то истина, онда им ми објаснимо да никада нису била зазидана и да су увек добродошли, као и сви други", рекао је пречасни.

Припреме за свечаност су у току, а уз највише државне званичнике.

Биће присутни преставници земаља потписница мира и свих верских заједница међу којима и државни секретар кардинал Пјетро Паролин који се налази у званичној посети Србије.

Монсињор Јосип Ивешић истиче симобилику догађаја.

"Ми некако желимо, да на један симболичан начин, данас заједно да седнемо за сто, и да пошаљемо једну поруку, један заједнички апел", реко је монсињор.

Најављује да ће на крају догађаја бити прочитана заједничка порука мира, а симболично ће бити посађено и дрво маслине.

среда, 18. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи