Читај ми!

Водостаји Саве и Дунава су повољни, нема места за бригу кад стигну велике воде

Водостаји река кроз Србију су доста ниски и велике падавине које су погодиле средњу Европу не би требало да изазову веће проблеме. Начелник одељења Лучке капетаније Милан Николић позвао је власнике плутајућих објеката, као и власнике чамаца да ојачају везове.

Због обилних падавина у средњој Европи, расте водостај Дунава и у Србији Очекује се да ће у наредна четири дана на улазу у Србију, порасти четири метра и премашити ниво редовне одбране од поплава. У Влади је одржана седница Републичког штаба за ванредне ситуације. 

Дунав дочекује велике воде са средње ниским водостајем, што је добра вест, каже Биљана Вранеш, новинарка РТС-а.

Обилна вода која стиже са севера, убрзано утиче и на водостаје те реке у Србији, али се не очекује да достигне ниво редовне одбране од 5,5 метара. 

У наредна четири дана, према прогнози Хидрометеоролошког завода, водостај на улазу у нашу земљу на мерној станици Бездан, биће дневно у порасту за око један метар. У четвртак може достићи ниво за предузимање мера редовне одбране.

Дан касније, то ће се догодити код мерне станице Апатин, а 21. септембра код Богојева, Бачке Паланке и Новог Сада.

Низводно од Сланкамена водостај не би требало да расте, док ће узводно од тог места, од 24. до 26. достићи свој максимум и на неким местима приближити се граници за предузимање мера.

Код мерне станице Земун, водостај ће такође расти, али не би требало да се приближи редовној одбрани од поплава.

Река Сава ће расти, отприлике 1,5 метар за Београд, у петак нешто око 3 метра, али граница редовне одбране је чак 2 метра виша и ту не би требало да буде никаквих проблема.

Нагли пораст водостаја може направити проблем у приобаљу

Милан Николић, начелник одељења Лучке капетаније, рекао је да не очекује проблеме на Сави и Дунаву јер је водстај на тим рекама претходних месеци био екстремно низак.

Према његовим речима, вода и киша која долази из западне Европе побољшаће услове пловидбе на овим рекама.

Међутим, нагли пораст водостаја на Дунаву и Сави, као и све оно што та вода доноси може направити проблем у пловидби, као и објектима који се налазе у приобаљу.

"Све те притоке и сва та вода која се слива доноси са собом доста грања, доста дебала, стабала, који плутају по реци и то може да направи проблеме”, рекао је Николић и позвао власнике плутајућих објеката да поведу рачуна о својим објектима, да ојачавају везове.

"Постоје објекти који су направљени у деловима водног огледала, односно приобалим деловима и ту би могло да дође до нежељених ефеката, да вода нагло дође и да поруши те објекте, да покида њихову привезну ужад, сајле или чела и да дође до неконтролисаног плутања", рекао је Николић.

Позвао је и власнике чамаца и привезишта за чамце да редовно обилазе и контролишу своје објекте. 

Упозорио је да грање које плута може да удари и оштети мотор, елису, погонске и кормиларске уређаје.

"Водостаји Саве и Дунава су повољни, тако да не очекујем да нас у овом тренутку превише нешто забрине", рекао је Николић.

уторак, 17. септембар 2024.
11° C

Коментари

Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Sažeto od Amazon produkcije
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Odlicna serija
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи