Читај ми!

Приказ способности Војске Србије "Застава 2024" – шта ће грађани моћи да виде

У недељу 15. септембра на војном аеродрому "Пуковник-пилот Миленко Павловић" у Батајници, Министарство одбране и Војска Србије организују приказ способности Војске Србије "Застава 2024", поводом прославе празника Дана српског јединства, слободе и национале заставе. О програму и војној техници које ће грађани моћи да виде за РТС су говорили бригадни генерал Гордан Павловић, начелник штаба Команде Ратног ваздухопловства и ПВО и пуковник Александар Кари из Војнотехничког института.

Приказ познатих али и нових борбених средстава и оружја Војске Србије биће отворен за све грађане у недељу 15. септембра од 10 до 15 часова. Због очекиваног великог интересовања, посетиоци ће на Аеродром "Миленко Павловић" моћи да уђу већ од 9:30.

Пуковник Александар Кари са Војнотехничког института каже да ће бити приказано преко 2.500 средстава које су већ у саставу или која ће тек бити у саставу Војске Србије.

Кари је, између осталог, истакао да ће моћи да се види стрељачко наоружање, разне врсте пиштоља, пушака, пушкомитраљеза, модуларних аутомата, различите врсте оклопних транспортера, борбених возила, борбених возила пешадије, нови, модернизовани тенк, различити ракетни и артиљеријски и ПВО системи, велики број ваздухоплова и дронова, беспилотних и беспосадних платформи, копнених и ваздушних.

Начелник штаба Команде Ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране бригадни генерал Гордан Павловић каже да главни програм креће од 11 часова. Пре тога биће приказане летне карактеристике авиона "ласта" и хеликоптера "газела".

Навео је да ће у главном програму учествоваће ловци, мигови-29, где ће бити прказана ваздушна борба два авиона на малој висини, затим "орлови" Г-4 у симулaцији дејства по циљевима на земљи. Посетиоци ће имати прилике да виде и хеликоптере Ми-35М, Ми-17, Ми-8, Х-145, "газеле“ и "гаме“.

Као новину истакао је приказ тактичког хеликоптерског десанта. Реч је о десетак хеликоптера у сарадњи са 72. специјалном и 63. падобранском бригадом.

"Сваки лет је комплесан захтева припрему пилота, концентрацију и преданост, увежбаност. Пилоти треба да се побрину да лет буде сигуран и безбедан", нагласио је Павловић.

Пуковник Кари каже да ће три капије бити отворене од 9.30 – самог Аеродрома "Миленко Павловић", код Ваздухопловног завода "Мома Станојловић“ и она према Новој Пазови.

"Испред самог аеродрома обезбеђен је паркинг, одакле ће се посетоици до самог места приказа упућивати путоказима а ту су и редари", додаје Кари.

Нова средства из развоја

Нагласио је да ће и овај пут биће нових средстава из развоја.

Између осталог, биће приказан велики број беспосадних платформи ваздухоплова или дронова, наоружаних дронова, беспосадна земаљска платформа "милош В2".

"Затим ће ту бити модернизовано средство артиљерије, велики број нових артиљеријских система интегрисаних на различите врсте возила, наоружање специјалних јединица", закључио је пуковник Александар Кари.

четвртак, 12. септембар 2024.
26° C

Коментари

Bruka i sramota
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Tolkin bi se zgrozio
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar na kritiku
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Čemu neki izrazi
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Dobra kritika
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи