Читај ми!

Бесплатни превентивни прегледи у здравственим установама Србије

У свим здравственим установама у Србији данас ће у организацији Министарства здравља од 8 до 17 часова бити организовани бесплатни превентивни здравствени прегледи.

Сви грађани, и они без здравственог осигурања, моћи ће да бесплатно обаве преглед плућа, и ураде тумор маркере ЦЕА, ЦА19-9 и АФП (Alpha Fetoprotein).

Грађани ће и овога пута моћи да без заказивања измере крвни притисак и провере ниво шећера у крви, ураде ЕКГ и ултразвучни преглед абдомена као и комплетну крвну слику у лабораторијама. 

Због великог интересовања родитеља биће организовани и систематски прегледи деце предшколског и школског узраста, у циљу што раније дијагностике свих евентуалних неправилности у расту и развоју најмлађих, и благовремене корекције истих, наводи се из ресорног министарства.

Значај акције, наводе, посебно истиче чињеница да су код близу 10 одсто прегледаних пацијената, без икаквих симптома, откривена различита обољења (младежи суспектни на карцином, промене на плућима суспектне на карцином, анеуризме, дијабетес, кардиолошки проблеми), код којих је успешност излечења у директној вези са раним откривањем болести.

Листа здравствених установа које учествују у акцији, са детаљном врстом прегледа који ће бити обављани у свакој установи, истакнута је на званичној интернет страници Министарства здравља http://www.zdravlje.gov.rs.

недеља, 08. септембар 2024.
27° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару