Дани породице у Перлезу – представљене мере популационе политике

Четврти пут у Перлезу код Зрењанина организован јединствен фестивал "Дани породице". Манифестацији присуствовао и председник Владе Милош Вучевић. Министарка за бригу о породици и демографију Милица Ђурђевић Стаменковски рекла је за РТС да ће се 23. септембра пред народним посланицима наћи измене закона о повећању родитељског додатка за прво, друго, треће и четврто дете.

Више хиљада породица на шеталишту поред реке Бегеј на "Данима породице” манифестацији која промовише лепоте родитељства, породице и традициопналних вредности. Престављене су нове мере популацоне политике за оснаживање породице.

Са мерама које се преузимају у стимулисању популационе политике и оснаживања породице представило се више од 50 локалних самоуправа.

"Да нас буде више, да буде већи број деце, да буде већи број родитеља, бака, дека, али и да већи број институција локалних самоуправа узме учешће. Када смо разговарали са организацијама које су изнеле штандове и које учествују у Данима породице у Перлезу видели сми читав низ мера, пакет услуга које се од локалног до републичког нивоа промовишу", рекао је Милош Вучевић, председник Владе Србије.

Чланови републичке владе најавили су доношење новог Закона о финансијској подршци породицама.

Извориште поноса породичне Србије

Министарка за бригу о породици и демографију Милица Ђурђевић Стаменковски рекла је за РТС да су Дани породице у Перлезу извориште поноса породичне Србије.

"Славимо живот, славимо родитељство, славимо рађање, али шаљемо и важне поруке. Кључно је да је у 21. веку породица наш најважнији национални интерес, да немамо важнијег националног задатка од демографске обнове. Зато је овде данас поред више хиљада породица са нама и председник Владе, више министара из саме Владе, представници значајних институција и што је посебно драгоцено, преко 50 представника локалних самоуправа", навела је Ђурђевић Стаменковски.

Истакла је да се са њима разговара о популационој политици у свим градовима и општинама и да се труде да се у свакој вароши у Србији створи што бољи амбијент који ће бити по мери породице.

Поручила је да се у сржи цивилизације, културе и нашег идентитета налази породица.

"Србија јесте једна од последњих линија одбране породичних вредности на читавом европском континенту. Ми као Влада смо ту да помогнемо. И повећање родитељског додатка, што је у надлежности нашег министарства, субвенције за куповину прве некретнине, куће или стана за младе брачне парове, улагање у породилишта, обданишта, школе, све су то само каменчићи у мозаику које треба заједно да склопимо. Овде смо да данас постигнемо национални консензус о томе колико нам је породица важна", истакла је министарка.

Напоменула је да је "императив нашег опстанка да нас буде и да нас има".

"Наши преци су страдали у 20. века, то је неслућена жртва, у потреби да овде сачувају земљу и све што је на њој. Ми просто немамо други избор, јер наша је морална обавеза и национална одговорност да сачувамо оно што смо позајмили од наших предака", нагласила је Милица Ђурђевић Стаменковски.

Додала је да је Влада врло јасно и транспарентно саопштила да је јака и стабилна породица њено стратешко опредељење.

"Желимо да је економски оснажимо. Хоћемо да подржимо пољопривредна газдинства, породична газдинства, жене које живе на селу, које су покретачи привредних активности у мањим срединама, које су чувари традиције. Најављујем да ћемо 23. септембра, боже здравља, у Народној скупштини имати у измењеној форми Закон о финансијској подршци породици. Родитељски додатак за прво дете 500.000 динара, за друго дете 600.000 плус 135.000 једнократно. Повећали смо и за треће и за четврто - 2.280.000 за треће плус једнократна помоћ и 3.180.000 за четврто дете", истакла је министарка.

Пожелела је да, захваљујући низу мера, 2025. година буде година беба и година радости.

"Неопходно је да сви будемо као једно, да цела Србија буде као једна породица", нагласила је Милица Ђурђевић Стаменковски.

субота, 07. септембар 2024.
24° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару