Читај ми!

Пресушило корито Ибра код границе са Црном Гором, брзом акцијом сачуван живи свет

Слике сувог корита Ибра у близини границе Србије и Црне Горе узнемириле су јавност. Брзом акцијом Рибочуварске службе рибе и други живи свет пребачни су у део где има воде, каже за РТС шеф Рибочуварске службе у Краљеву Слободан Илић.

У Краљеву, кроз које у последњем делу протиче Ибар водостај је веома низак, корито је преполовљено у односу на неку нормалну ширину, али водостај је стабилан у последњих неколико дана.

Снимци пресушеног корита настали су на граници Србије са Црном Гором где и извире Ибар на планини Хајли. Такође Ибар је пресушио и на појединим местима у Црној Гори где су се одмах окупили рибочувари, риболовци, грађани са обе стране границе и почели да спасавају рибе и друге водене животиње.

Нажалост, нема ни падавина које би ову ситуацију поправили. У црногорским медијима писало се да је Ибар пресушио због екстремне суше, али и због људског немара.

Чули су се и апели грађанима Рожаја да смање потрошњу воде јер се они снабдевају водом управо из Ибра.

Слободан Илић, шеф Рибочуварске службе у Краљеву која газдује Ибром на тој територији каже за РТС да је вододстај стабилан а да је најтеже на граници са Црном Гором, у Шпиљанина, где је река пресушила у дужини од 800 метара до километра.

"Рибочувар на том подручју обавестио је све колеге да се крене у акцију спасавања водног живог света", навео је Илић.

Како је истакао, риба у том току је остала у тим мањим вировима и морало је да се крене одмах са спасавањем због ниског ниво кисеоника да та риба не би угинула.

"Брзом акцијом мештана, риболоваца Рибочоварске службе кренули смо у спасавање рибе враћајући је у ток где има довољно воде", рекао је Илић.

Илић је захвалио локалној самоуправи Тутина, Горској служби спасавања и члановима Рафтинг клуба који су, како је рекао, својим теренским возилима омогућили да се превезу боце са кисеоником како би риба преживела током пребацивања до места где има довољно воде.

Напомиње да је стање рибљег фонда у Ибру, према мониторингу који се ради сваке треће године, стабилно.

Мештани у Горњем току Ибра сведоче да је оваквих ситуација било и у прошлости, али не тако често и не у последњих 20 година.

субота, 07. септембар 2024.
24° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару