Читај ми!

Ватра или казна - пола милиона динара и нешто личне имовине довољни разлози да свака зграда има ПП апарате

Последњих месеци у београдским зградама избило је више пожара. Закон налаже да све вишеспратнице морају да имају одговарајућу противпожарну заштиту. И поред казни и до пола милиона динара због непоштовања прописа, неке зграде немају противпожарне (ПП) апарате.

На првом спрату једне зграде екипа РТС-а није приметила противпожарни апарат, ни на другом, а ни на осталим спратовима. То није усамљен пример међу београдским вишеспратницама, али, на срећу, постоје и другачије стамбене зграде.

У згради у Земуну, по један ПП апарат на сваком спрату, постављен како је законом предвиђено. Противпожарне апарате купују сами станари, а на управницима је да им објасне да су неопходни и да зграда мора да их има. У супротном, казне су велике.

Ко контролише да ли зграда има противпожарне апарате и кад?

"Ако зграда нема противпожарне апарате, казна је од 150.000 до пола милиона динара. Кад ће доћи до те контроле? Доћи ће ако се деси не дај боже пожар и када дођу екипе вештака да установе да ли су апарати били атестирани. Да ли су били у функцији, да ли је могла да се спречи нека хаварија која је настала и у том тренутку ће зграда платити велику одштету, што наравно нико не жели", указује Ненад Радић, управник стамбене заједнице.

Знамо ли да употребимо апарат за гашење пожара?

У зависности од броја станова, квадратуре, свака стамбена зграда треба да има бар по један противпожарни апарат на сваком спрату. Цена једног је од седам до осам хиљада динара.

Исправност апарата контролишу, с времена на време, фирме овлашћене за њихову уградњу. На сваком постоји упутство за употребу, које станари најчешће и не прочитају, а кад избије пожар, често и због панике не знају како да употребе ПП апарате.

"Узмемо апарат, држимо за доњи део вентила или ручице, осигурач вадимо праволинијски, никако на горе или на доле, праволинијски, када смо извадочо осигурач млазницу уперимо у пожар и притиском на ручицу прах излази, како пустимо прах стане, како стиснемо прах излази", објашњава Александар Радојевић, контролор противпожарних апарата.

Да ли ће стамбена зграда имати хидрантску инсталацију за гашење пожара и систем за дојаву, зависи од процене пожарног ризика који се одређује током пројектовања, кажу из Јавног предузећа "Градско стамбено".

Стамбена заједница, поред Плана евакуације и Упутства за поступање у случају пожара, мора да има и Правила заштите од пожара.

среда, 04. септембар 2024.
25° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару