Читај ми!

Србија, вечита тајна - млади из целог света трагајући за природом у нашим селима раде за смештај и храну

Захваљујући волонтирању сваке године млади из целог света се кроз рад упознају са земљом у којој су ангажовани. На тај начин се граде чврсти мостови пријатељства, бесплатна помоћ на селу увек добро дође, а потребно им је обезбедити само храну и смештај.

Кејт Харлоу је након учешћа на међународном студентском филмском кампу "Интеракција“, одлучила да Србију упозна на другачији начин. Тако се обрела у Грабовици, код Горњег Милановца, као волонтерка за помоћ на селу.

"Сваког лета пронађем место, фарму, врт или било где у природи, где се дисконектујем, јер већи део године живим у великом граду и увек сам за компјутером, монтирам филм, увек испред екрана. Осећам да тако пропуштам смисао живота. Тако да када сам овако у природи користим руке у друге сврхе, тај ручни рад ме испуњава, доноси мир и другу врсту среће", каже Кејт Харлоу из САД.

Помоћ волонтера била је неопходна и Јелени Станли, која је рођена у Београду, али је већи део живота провела у Лондону. Пре две године одлучила је да се врати у Србију и купила је кућу на селу.

"После, да кажем, тридесет година у Енглеској радећи баш у центру Лондона, онај стрес, стрес, стрес, да се прво ја опоравим, па онда да направим неко место где би и други могли да дођу мало да се врате себи, у природу", каже Јелена Станли из Грабовице.

Иако се данас живот не може замислити без мобилног телефона, или компјутера, млади волонтери сматрају да је смисао у топлини и једноставности какву су открили и у Србији.

"Осећам се као код куће на Балкану, јер сам обишла све земље до сада. Далеко сам од куће, путујем, али се осећам као код куће, јер на Балкану зрачи та иста енергија, позитивне вибрације", каже Мара Илинка Деспоју из Румуније.

"Не познајем пуно младих људи који долазе у Србију, или на Балкан, углавном су заинтересовани за Западну Европу, Шпанију или Италију", каже Кејт Харлоу из САД.

А овде је, сматра, скривена тајна, где су људи много дружељубивији и гостољубивији. 

"Никако се не враћам више у Енглеску да живим. Овде сам и направила баш неки леп живот, имам дивне комшије, већ видим нешто потпуно, да кажем срце ми је срећно овде, као што није никад било у Енглеској", каже Јелена Станли.

Ови људи, који пристижу из целог света, сматрају да српска села нуде здрав начин за пуњење сопствених батерија у време све ужурбанијег темпа живота и дигитализације.

среда, 04. септембар 2024.
28° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару