Читај ми!

На путу од куће до школе – не зовите децу док прелазе улицу, сачекајте да дођу кући

Дамир Окановић из Комитета за безбедност саобраћаја рекао је за РТС да сваки пешачки прелаз мора да буде прописно обележен, ако није постоји процедура да се то и учини. Саветује родитеље да децу која сама иду и долазе из школе - не зову док не стигну кући, јер она "реферишу" телефоном како је било у школи и не гледају пажљиво док прелазе преко пешачког прелаза.

Јавно предузеће "Путеви Београда" надзире стање пута, што укључује и стање саобраћајне сигнализације и реагује ако им грађани укажу да су избледели пешачки прелази поред школе, каже Дамир Окановић из Комитета за безбедност саобраћаја.

Према његовим речима, сваки пешачки прелаз мора да буде прописно обележен.

"По закону су дужни да врше надзор над свим саобраћеницама у њиховој надлежности. То се односи на све управљаче путева у Србији, па и на путеве Београда”, наводи Окановић.

Пешачки прелази од пре 30 година и данас

Окановић се сетио како су изглдали пешачки прелази средином деведесетих.

Положио возачки испит пре 30 година, 1994. године, за оне који се не сећају, тада су биле санкције. Међутим, упркос томе, пешачки прелази су били одлично одржавани, редовно су обнављани на сваких шест месеци и били су заиста у добром стању и неупоредиво бољи него што су сада. Дакле, нешто очигледно ту није како треба и морамо да се запитамо ко је због тога одговоран”, испричао је Окановић.

Коме пријавити избледели пешачки прелаз

Понавља да је најредовнија процедура да управљач пута сам врши надзор, а нека ванредна процедура јесте да им на нерегуларност укажу грађани.

Значи, ником није забрањено да пријави. Директору школе то није обавеза, али може, може Савет родитеља, може сваки грађанин. По процедури која важи у граду Београду обраћате се Беоком сервису. Дакле, Беоком сервис је надлежан да прима све примедбе грађана и да шаље надлежним органима. Можете, наравно, директно да се обратите јавном предузећу Путеви Београда, али проблем је у томе што се не поступа по тим пријавама”, истакао је Окановић.

Одговарајући на питање како зна да се не поступа по пријавама, каже да има велики број притужби грађана који се жале да су указали надлежнима на непрописно стање сигнализације, а проблем није решен.

Споран знак "стоп"

Конкретно ја навео пример да је у фебруару сам пријавио да нема знака "стоп" на углу Дунавске и улице Тадеуша Кошћушка у Београду.

Сада је септембар, прошло седам месеци и нико се није удостојио да поступи по тој пријави и да стави знак стоп. То је, иначе, врло прометна раскрсница. Имамо чак примере многих мојих колега, сабраћајних инжењера који такође реагују, међутим, одзива нема”, наводи Окановић.

Саобраћајне незгоде код школа

Окановић наводи да постоје саобраћене незгоде у зонама школа где је основни утицајни фактор понашање возача, затим понашање самог пешака, односно детета.

Такође постоји утицајни фактор везан за стање пута, конкретно стање саобраћене сигнализације. А може доћи до саобраћене незгоде услед техничке несправности возила.

"Све у свему, није допустиво да у 21. веку стање саобраћене сигнализације, нигде па ни у зонама школа, буде онакво како се могже видети на друштвеним мрежама", каже он.

Али не можемо да дозволимо да нам деца ходају на необележеним, односно невидљивим пешачким прелазима, подвукао је Окановић.

Ограничење брзине у зонама школе

Ограничење брзина у зонама школе је 30 километара на час уколико је у насељу, а казне су од 3.000 динара за неко минимално прекорачење, па до 30 дана затвора ако су у питању велика прекорачења, али уколико дође до судара, односно уколико дође до повређивања детета, онда су казне много веће.

Уколико је у питању повређивање детета на обележеном пешачком прелазу и уколико дође до смртне последице, онда је запрећена казна до 12 година затвора.

"Тако да молим све возаче, схватите, има разлога зашто је брзина ограничена на 30 километара на час", каже Окановић.

Што се тиче казни за паркиране аутомобиле код школе, оне зависеод тога да ли се примењује Закон о безбедности у саобраћају или одлука о комуналном реду.

Када деца сама крену у школу

Окдановић каже да ће деца у почетку бити јако савесна и пажљива, међутим, временом долази до опуштања, на путу од куће до школе. Поручио је родитељима да се потруде да не дође до опуштања код детета, да то не уђе у њихову рутину и да дете просто не гледа ни лево ни десно.

"Молим родитеље да скрену пажњу деци на следеће: деца нередко уопште не гледају да ли наилази возило, него ослушкују. Међутим, проблем је што имамо сада електрична возила која су бешумна. Имамо и бициклисте, посебно достављаче који су, да тако кажем, немилосрдни. Дакле, молим вас, подсетите дете да, без обзира да ли чује неко возило, увек мора да погледа", изричит је Окановић.

Родитељи, стрпите се да дете дође кући па разговарајте

Родитељи морају сталним, упорним, досадним понављањем да подсећају децу на правила.

"Неретко, сам родитељ изазива дете да користи телефон док прелази улицу. На пример, дете изађе из школе и онда родитељ захтева да му дете исприча како је протекао дан у школи. Не може да се стрпи да дете дође кући и онда дете прелази пешачки прелаз, врло ревностно прича мами или тати шта се догодило у школи и уопште не гледа да ли наилази аутомобил или не. Дакле, драге маме и тате, стрпите се да дете дође кући и онда се испричајте, немојте преко телефона", закључио је Окановић.

понедељак, 02. септембар 2024.
25° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару