Читај ми!

Министарка просвете поручује ђацима: Емпатија, љубав и другарство можда важнији од научених лекција

Министарка просвете Славица Ђукић Дејановић честитала је почетак школске године свим ученицима, родитељима, наставницима и свима нама јер је образовање значајан сегмент друштва.

Другог септембра почиње нова школска година.

Министарка просвете Славица Ђукић Дејановић рекла је, гостујући у Београдској хроници, да је за просвету 2. септембар, када се буде чуло звоно, значајнији почетак него јануарски.

"Јануарски почетак је породично битан, а овај је битан и лично и породично и за наше најмлађе", рекла је министарка.

Честитала је почетак школске године свим ученицима, родитељима, наставницима и свима нама јер је образовање значајан сегмент друштва.

"Кажу да је боље образовање или стабилно образовање знак стабилности друштва. Да нам ова школска година буде таква", навела је Славица Ђукић Дејановић.

У Министарству просвете јуче и данас одржан је састанак са представницима синдиката просвете, којем је присуствовао и премијер Милош Вучевић.

Протокол и 7а фаза

Министарка подсећа да је радна група коју је формирала Влада, у сталним контактима са представницима репрезентативних синдиката, донела протокол 2023. године по тачкама шта заједнички треба да радимо и који су нам циљеви.

"Доста тога је из тог протокола урађено. Кренули смо са 7а фазом, да људи који имају 30 до 50 одсто часова, немају пун фонд часова, добијају полако статус на неодређено време, што значи – имају могућност да им материјални статус буде сигурнији, да могу да узимају кредите, да имају обезбеђено социјално осугурање и сва права из радног односа“, подвукла је она.

Оно што је важно, од јануара до децембра 2023. повећане су плате од 31 одсто кумулативно, што је поправило лоше плате просветних радника. Повећали смо цену разредног старешинства са четири на седам одсто, договорили смо се да у 2025. циљ буде да најнижа плата у просвети буде изједначена са просечном платом у Србији, томе тежимо, рекла је Славица Ђукић Дејановић.

У просвети ће у јануару бити, како напомиње, 50 одсто већа повећања плата него у свим другим сегментима, просветни радници ће добити највећа повећања.

"Јуче смо се фокусирали ка тачки која није била урађена и на којој радимо и договарамо се. За две недеље имаћемо још један сусрет са сидникатима", навела је министарка просвете.

Безбедност просветних радника

Нису само примања важна просветарима, много се говорило и о њиховој безбедности на радном месту.

Према њеним речима, безбедност наставника је била тема и на јучерашњем састанку, "посебно због немилих и инцидентних ситуација које смо имали када су одређени облици агресије били очити према наставницима".

Синдикати су тражили да наставници али и сви запослени у просвети имају посебан статус – да се психичко, физичко и сваки облик насиља према њима на радном месту третира на посебан начин.

"Изменама и допунама Кривичног законика заједно са Министарством правде договорили смо се да те предлоге и промене уважимо, усагласили смо их, измењени текст иде на јавну расправу, неће се тицати само просвете. До краја календарске године имаћемо усвојене измене у Скупштини", каже министарка.

То ће, како каже, значити да ће се сваки атак непромишљеног понашања према људима у просвети третирати исто као да се ради о адвокатима, санкције ће бити строже него када су у питању други слојеви друштва.

Безбедност деце у школи

Славица Ђукић Дејановић каже да ће продубити све програме започете са Министарством унутрашњих послова, да едукујемо децу и наставнике како се у одређеним ризичним ситуацијама насиље препознаје, како да реагују и на које начине да штите себе и друге.

"Првог радног дана у школи 'Стефан Дечански' имаћемо огледну вежбу где ће полицајци с децом имати приктичну едукацију, то ће бити модел и за друге школе. Мислим да је то важна компонента у васпитном раду. Родитељ када пошаље дете у школу, поред тога што очекује знање и вештине, да се дете социјализује, важно му је да зна да је дете смирено и безбедно", подвукла је она.

Деца уче за живот

"Сваки почетак године је питање за министра просвете шта ће се ове године догодити. Имам осећање спокоја што је ова година за сада обична и надам се да ће тако бити", рекла је она одговарајући на питање да ли има трему пред почетак школске године.

Додаје да ће бити мање ђака у одељењима, 28 ученика, а за ученике првих разреда то значи ближи контакт.

"Деца не уче за школу, уче за живот, а дијалог, емпатија, љубав и другарство је нешто што је можда важније од научених лекција у школи. Желим да 508.000 основаца и 240.000 средњошколаца ову школску годину проведу тако да им буде мало монотона, али са много љубави и заједништва", закључила је Славица Ђукић Дејановић.

петак, 30. август 2024.
25° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару