Читај ми!

Стаматовић: Родитељи треба заједно с децом да прођу пут од куће до школе

Потребно је да родитељи искористе дане до почетка школске године, односно пре него што пусте децу да иду самостално у школу, да с њима заједно прођу тај пут од куће до школе, каже директор Агенције за безбедност саобраћајa Бранко Стаматовић. Каже да је покренута акција Пажљивко којa ће помоћи деци да боље разумеју како да прате правила саобраћаја и да буду безбедни учесници у саобраћају. Деца уче по моделу, уколико виде како родитељи прате правила, и сама ће тако да поступају, истиче гост РТС-а.

Родитељи треба заједно с децом да прођу пут од куће до школе, да виде како изгледа пут и уоче где могу бити проблеми пре него што их пустимо да иду у школу, каже директор Агенције за безбедност саобраћаја Бранко Стаматовић.

"Да прођу те критичне ситуације, да пређу заједно улицу, да заједно уоче где може бити ризик, где може бити ризична ситуација, где можда може бити паркиран неки аутомобил који ће ометати дете и захтевати да дете можда мора да изађе на коловоз", саветује Стаматовић.

Агенција за безбедност саобраћаја је покренула кампању Пажљивко.

"Пажљивко јесте дечак који учи најмлађе како да буду безбедни у саобраћају, намењен је деци до четвртог разреда основне школе", објашњава Стаматовић.

Пажљивко ће кроз представе, радионице, саобраћајне полигоне имати задатак да учи своје вршњаке како да буду безбедни и како да безбедно пређу улицу.

Директор Агенције за безбедност саобраћаја каже да од почетка октобра све ђаке-прваке у Србији очекује и бесплатан примерак књиге "Пажљивкова правила у саобраћају".

"Едукативни материјал из ког могу учити о безбедном понашању у саобраћају. Не само ђаци, већ и родитељи", каже гост РТС-а.

Препоручује да књигу користе и родитељи како би заједно с децом прошли кроз лекције – "али и то јесте средство које могу користити и учитељи и учитељице и наставници да у одређеним часовима у школама пролазе те лекције заједно с децом".

Опасности у зонама школе

"Деца јесу својим растом значајно нижа, теже се уочавају и сваки возач мора посебну пажњу због тога да обрати у зонама школа", објашњава Стаматовић.

У зонама школа ограничење брзине јесте 30 километара на сат.

"За то не треба да постоји онај знак 30 километара на сат, већ знак зона школа аутоматски то значи. И то је управо из тог разлога, веће присуство деце", објашњава стручњак.

Стаматовић каже да посебну пажњу треба посветити тротоару и коловозу.

"Деца се често крећу и у групама, некада се гурају на том тротоару. И то јесу разлози због чега треба бити посебно опрезан", каже Стаматовић.

Објашњава да је са друге стране потребно едуковати возаче.

"Деца уче и по моделу"

Стаматовић каже да родитељи треба да поштују правила саобраћаја као би деци показали добар пример учесника у саобраћају.

"Наставници то већ знају, али да подсетимо, деца уче по моделу и то је оно што је веома битно", истиче гост Јутарњег програма.

Савети су да уколико прелазите улицу с дететом на пешачком прелазу, учините то на правилан начин – "осмотрите обе стране, када нема возила, немојте претрчавати и полако пређите улицу".

Поручује да родитељи науче децу да сутра, када буду самостална, знају о саобраћају и буду безбедна.

"Уколико видите да се неко непрописно, односно небезбедно понаша у том неком тренутку, укажите деци да то није безбедно. Јесте јако тешко детету објаснити: 'зашто ја морам да стојим на семафору када је црвени чика, а неко може да претрчи'", апелује Стаматовић.

Да деци дају пример поручује свима, не само родитељима – "понашајте се у складу с прописима, али то дете учи по моделу, гледа шта раде други".

Каже да што се тиче уређења зона школа, увек може боље.

Циљ нам је да ниједно дете не изгуби живот у саобраћају, рекао је Стаматовић, али додао да се, нажалост, у Србији то и даље догађа.

Каже да статистика показује да се у зонама школа скоро сваке недеље догоди једна саобраћајна несрећа.

"То је оно што нас упозорава и то је баш превише. Не смемо то дозволити. Велики број зона школа, велики број школа које је потребно обезбедити, свака локална самоправа негде има своје ингеренције у том делу и апелујемо на све, уколико то нису учинили, да учине у наредном периоду."

Управо је та саобраћајна сигнализација, хоризонтални и вертикални начин уређивања зоне школа, један од предуслова да деца буду безбедна у тој зони и да се возачи осећају комфорно и безбедно, каже гост РТС-а.

петак, 30. август 2024.
31° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару