Читај ми!

Обележавање Велике Госпојине на КиМ – јутро уз литургије и молитве, вече уз фолклор и српску кухињу

У више православних храмова и цркава на Косову и Метохији служена је литургија поводом Велике Госпојине, пресвете Богородице. Свету литургију у цркви Успења пресвете Богородице у средњовековном манастиру Грачаница служио митрополит рашко-призренске епархије Теодосије са свештенством и верницима. Обележавање празника биће настављено културно-уметничким програмом.

И празник Велике Госпојине, попут Божића и Васкрса, окупио је велики број верника у више цркава и храмова Српске православне цркве на Косову и Метохији.

Светом литургијом, резањем славског колача и литијом око цркве Успења пресвете Богородице, празник је обележен у свередњовековном манастиру Грачаница.

Митрополит епископије рашко-призренски, говорећи о успењу пресвете Богородице, позвао је на духовно смирење међу људима.

"Да се пред собом смирим, пред Богом, људима и да не мислимо високо о себи, да не будемо сујетни, да не угађемо себи, да не будемо себични и да се у том смирењу предамо вољи Божјој, да знамо да је Господ стално присутан у нашем животу – ту, поред нас, у нама и све своје бриге да предамо Господу и онда ће Господ испред нас решавати све наше животне проблеме", поручује Теодосије, митрополит епископије рашко-призренске.

Исте поруке верницима су се чуле и на службама у Ђаковици, Бабином Мосту код Обилића, Кормињану код Косовске Каменице, Бостану код Новог Брда.

Традиција и култура

Уз свештенство и вернике јуче и данас су представници из Канцеларије за Косово и Метохију владе Србије, а поруку шаљу из Ђаковице.

"Докле год постоји српска рука која пали свећу, наша рука која окреће савски колач, где молитвена уста певају, до тад су те средине наше – биле и остаће", истиче Милена Парлић, помоћница директора Канцеларије за КиМ.

У Грачаници поводом Велике Госпојине, припремају први сајам традиције и културе, али и вече традиционалне игре и песме.

Излагаће произвођачи ракије, меда, плетиље, везиље, хране традиционалне српске кухиње на Косову.

"Суштина је да обележимо и подигнемо на виши ниво празник, али и да промовишемо нашу богату културну баштину, од домаћине радиности у сарадњи фолколним друштвима и етно групама", каже Сандра Ђокић из Туристичка организација Грачанице.

Бициклом из Београда до Грачанице

Из епархије рашко-призренске истичу да цркве и манастире на КиМ, посећује све више верника из централне Србије и региона.

Празник Велике Госпојине инспирисао је тројицу спортиста да бициклима из Београда дођу до Грачанице.

Марко Николић, Срђан Величковић и Иван Младеновић, путовали су три дана, са поруком "када ми можемо бициклом без страха, дођите и ви".

среда, 28. август 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару