Читај ми!

Кораци ка безбедном коришћењу нуклеарне енергије – ИАЕА спремна да помогне Србији

На списку тема о којима су председници Макрон и Вучић разговарали у априлу у Паризу била је и могућност градње нуклеарне електране у Србији. Влада је истог месеца усвојила Меморандум о сарадњи са Француском електорпривредом на процени потенцијала за развој нуклеарног цивилног програма. А крајем јула Меморандум о примени нуклеарне енергије потписало је 5 министарстава и 20 научно истраживачких институција. Помоћ Србији нуди и Међународна агенција за атомску енергију.

Србија треба да донесе одлуку о томе коју ће енергију користити за производњу електричне енергије, а ако се определи за нуклеарну, Међународна агенција за атомску енергију (ИАЕА) је спремна да пружи сву подршку и помоћ у развоју инфраструктуре и у безбедном коришћењу нуклеарне енергије.

"Сарадња ће се наставити кроз програм техничке сарадње да би се обезбедила подршка вашој земљи, када је реч о питањима заштите животне средине, производњи електричне енергије и другим применама нуклеарних технологија, нарочито када је реч о екологији, медицини“, поручио је Ђинг Џанг, шеф Одељења за Европу у Међународној агенцији за атомску енергију.

Џанг напомиње да ће државни органи одлучити о томе коју ће енергију користити за производњу струје, а такође и коју ће врсту реактора користити, ако се Србија определи за нуклеарну енергију.

Предуслов за то је укидање мораторијума на на нуклеарну енергију који је наша држава донела 1989. после хаварије у Чернобиљу. Да ће се о томе одлучивати, најавио је председник државе.

Прилагођавање стандардима ЕУ

Директор Директората за радијациону и нуклеарну сигурност и безбедност Србије Слађан Велинов каже да је међу најбољим примерима да се Србија полако али сигурно прилагођава стандардима ЕУ у области развоја програма нуклеарне енергије, недавно усвајање Меморандума о разумевању, у области развоја и примене нуклеарне енергије у Републици Србији.

Међу потписницима Мемрандума су и надлежна министарства Републике Србије, Директорат за радијациону и нуклеарну сигурност и безбедност, Институт Винча, јавно предузеће Нуклеарни објекти Србије, као и релевантни факултети и организације које се баве том облашћу.

"Поменути документ јасно је апострофирао две ствари значај синергијског рада свих државних органа и институција наше земље на даљем развоју и примени нуклеарне енергије у Републици Србији, као важан аспект међународне сарадње по том питању“, истиче Велинов.

На састанку у Палати Србија учествовало је 50 представника државних, научних и стручних институција укључених у развој нуклеарног енергетског програма.

О законодавном оквиру говориће се у октобру на Правном факултету на Међународном курсу о нуклеарном праву.

уторак, 27. август 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару