Читај ми!

Хотел "Југославија" броји последње дане – како ће убудуће изгледати тај део Земунског кеја

На Земунском кеју више ништа неће бити исто, јер у децембру почиње рушење Хотела "Југославија". Биће сачуван само легендарни лустер, који је ушао у Гинисову књигу рекорда. Нови хотел биће део познатог ланца, а којег – знаће се крајем године.

 Некада највећи и најмодернији хотел у земљи, "Југославија", броји последње дане, јер ће до краја ове године почети рушење.

Од иницијативе да се на овој локацији гради хотел и пословно-стамбене куле прошла је деценија и по.

Један број соба, рецепција и хол, у којем се налази чувени лустер од Сваровски кристала, испуњава стандарде хотела са три звездице.

Остали делови, укључујући и чувени Титов апартман, препуштени су зубу времена.

Инвеститор планира да до 2027. у изградњу хотела и две куле уложи чак пола милијарде евра.

Представник инвеститора Живорад Васић каже да ће стамбена кула бити ближа центру Београда и имаће 42 спрата, а да ће обе грађевине бити испод висине од 150 метара.

"Пословна кула, где ће бити све компаније српске и стране које су инвеститори у Србији, узимаће тај простор и то ће бити кула која ће имати 34 спрата. Али, оно што треба рећи је да ће хотел бити на истом месту и да ће се налазити коридор испод хотела, који ће повезивати Дунавски кеј са Булеваром Николе Тесле“, објашњава Васић.

Осам спратова, али упола мање соба

И нови хотел имаће осам спратова, али ће због прилагођавања новим стандардима, који важе за хотеле са пет звездица, имати упола мање соба.

"Београд ће добити један од најлуксузнијих брендова, до краја године знаће се и који, хотел са 5 звездица, који ће имати 200 соба, у којем ће свака соба имати минимум 38 квадрата, који ће имати најлепши председнички апартман по највишим стандардима и хотел, што је најважније, који ће бити завршен до почетка Експа 2027", истиче представник инвеститора.

Зелена фасада и биљке са Великог ратног острва

Лустер са чак 40.000 Сваровски кристала, који се налази и у Гинисовој књизи рекорда и који је послужио као инспирација за будући изглед фасаде, биће сачуван.

"Фасада ће бити озелењена, а што се тиче озелењавања саме фасаде, као инспирације је послужило Велико ратно острво и врсте биљака које ће се користити, јесу врсте које су присутне само на Великом ратном острву. Сами системи који се уграђују ће бити из највише категорије енергетске ефикасности", наводи директор развоја пројекта Марко Миловановић.

На обали се планира изградња путничког пристаништа, односно марине за пријем путника и чамце који ће служити за рекреацију, спорт и разоноду.

среда, 28. август 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару