Читај ми!

Министарство пољопривреде донело наредбу за сузбијање куге код оваца и коза

Министарство пољопривреде донело је наредбу о забрани увоза домаћих и дивљих оваца и коза како би се спречило уношење, ширење и појава, и ради сузбијања заразне болести куга малих преживара (ППР).

У наредби објављеној на сајту Министарства наводи се да се забрањује и увоз и провоз кроз земљу семена, ембриона и оплођених јајних ћелија пореклом од домаћих и дивљих оваца и коза, као и меса, производа од меса и млека пореклом од ових животиња.

Забрана се примењује на пошиљке пореклом из земаља у којима постоји сумња, односно потврда заразне болести куга малих преживара као и на оне у којима постоји сумња на болест или је потврђено њено постојање.

"Забрана увоза и провоза других врста домаћих и дивљих папкара, као и производа пореклом од њих врши се ако се утврди да болест представља непосредну опасност по Републику Србију и то на основу броја случајева, жаришта болести у некој од суседних држава односно раширеност и трајање куге у деловима неке од суседних држава имајући у виду осетљивост према узрочнику болести који могу бити показатељи да ли има циркулације вируса у окружењу одакле потичу", наводи се у наредби.

Додаје се да ће се у случају да се жариште заразне болести налази у непосредној близини са државном границом Србије, применити мере у циљу спречавања уношења, појаве и ширења болести, у складу са посебним прописом којим се уређује поступање у кризним ситуацијама.

Уколико се анализом ризика утврди да не постоји ризик по здравље животиња, може се утврдити испуњеност ветеринарско-санитарних услова за увоз и провоз других врста домаћих и дивљих папкара на основу епизоотиолошке ситуације и спроведених дијагностичких испитивања животиња, производа животињског порекла, хране животињског порекла, хране за животиње, као и пратећих предмета имајући у виду њихову осетљивост према узрочнику заразне болести куге и које као такве могу бити показатељи циркулације вируса у окружењу одакле потичу.

Наводи се да се у случају сумње на заразну болест куга малих преживара на територији Србије или потврде болести спроводе мере у складу са Законом о ветеринарству и стандардима Европске уније и Међународне организације за заштиту здравља животиња.

Тада се одређује заражено подручје, у кругу полупречника од најмање три километра око жаришта, угрожено подручје, у кругу полупречника од најмање 10 км око жаришта, а у складу са епизоотиолошком ситуацијом може се одредити подручје ограничења на коме се спроводе рестриктивне мере.

Куга малих преживара (ППР), како је објавила Управа за ветерину, озбиљна је заразна болест која погађа овце и козе, изазива високу температуру, упалу слузокоже уста и носа, отежано дисање и дијареју, а може бити смртоносна, нарочито за невакцинисане животиње.

Шири се директним контактом са зараженим животињама, преко контаминиране хране и воде, али и путем ваздуха, а вирус је високо заразан и може се преносити путем директног контакта са зараженим животињама, преко контаминиране хране, воде и секретора из дисајних путева.

Болест се обично развија у периоду од четири до 10 дана, а уколико се не предузму мере на време, болест може изазвати високу стопу смртности, нарочито код неимунизованих животиња.

Међу симптомима који се јављају код оболеле животиње су висока температура и исцрпљеност, поспаност, слабост, смањен унос хране и воде, секреција из очију и носа, тешко дисање, упала слузокоже, дијареја, малаксалост.

У случају појаве било ког од ових симптома код животиња, потребно је одмах ступити у контакт са надлежном ветеринарском службом, навели су из Управе за ветерину, уз савет да је брзо реаговање кључно за заустављање ширења болести и заштиту стада.

уторак, 27. август 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару