Читај ми!

Стена успорила изградњу нове зграде Хитне помоћи, извођачи нашли начин да надокнаде изгубљено време

Екипа РТС-а проверавала је докле се стигло са изградњом Градског завода за хитну медицинску помоћ код Мостарске петље у Београду. Зграда Хитне помоћи изграђена је још 1957. године и коначно је дочекала своју прву реконструкцију након 67 година рада. Стари објекат састављен из три целине, тачније три блока А, Б и Ц, ће уз реконструкцију и надоградњу доживети значајну трансформацију када је функционисање овако значајне медицинске установе у питању.

Урађена су геолошка истраживања и елаборат, али стена је остала невидљива све док није почело откопавање. Њено уклањање успорило је радове на подземној етажи, али изградња блока А Завода за ургентну медицину Београд, ипак не касни.

Ово је једино градилиште у Београду на коме нема кранова. Бетонски делови изливају се на другом месту, а онда довозе шлеперима и постављају ауто-дизалицама.

Да би добио на времену, извођач се одлучио за такав начин изградње пошто је добио сагласност инвеститора, надзора и корисника. За три дана постављено је 29 стубова, високих 16 метара, а сваки је тежак 25 тона.

"Изгубљено време је брзо и надокнађено самом променом начина конструкције – прешло се на убрзан рад у префабрикованом систему. До сад је урађена подрумска етажа, припремљен је терен за израду конструкције и постављени су вертикални елементи конструктивног префабрикованог система. Следеће што нам предстоји је постављање хоризонталне конструкције у више нивоа и, као завршни део конструкције, нулта плоча – приземље", објашњава Ивана Ђурић Билић, архитекта у Техничкој служби Завода за ургентну медицину Београд.

Уместо да буде прва, бетонска плоча у приземљу биће урађена последња, пошто не би могла да издржи тешке машине натоварене бетонским конструкцијама.

Распоред просторија у новој згради

Грађевински радови требало би да буду завршени у октобру, после чега ће мајстори радити на унутрашњости. План је да блок А буде у функцији од јуна следеће године.

"У приземљу ће бити гаража за 33 санитетска возила, аутоматска перионица са четкама, радионица са две дизалице. На спрату ће бити едукативни центар, на другом спрату ће бити кол центар и просторија администрације. Ово је најважнији део будућег пројекта и то је прва фаза овог пројекта", истиче начелник техничке службе Завода за ургентну медицину Београд Милан Неђић.

После тога следи реконструкција објекта Б, где се сада налази кол-центар и одакле екипе Хитне помоћи крећу на терен, односно објекта Ц, у коме је административна служба и радионица.

Када буду завршени и ови објекти, ту ће се налазити дечја и амбуланта за одрасле, опрема, гардеробе са 700 ормара, собе за одмор медицинског особља, економат, ресторан.

Нова Хитна помоћ простираће се на око 12.000 квадратних метара, а планирано је да радови буду готови у јуну 2026. године.

среда, 28. август 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару