Читај ми!

Студенти у потрази за становима – београдска гарсоњера у центру 400 евра, цимери све ређи

Некада су огласи у новинама били препуни насловима "студент тражи собу у најам". Сада, собу више готово да нико не изнајмљује, јер су се стил и начин живота променили, кажу стручњаци за некретнине. Просечна цена за гарсоњеру у Београду је око 300 евра.

Мирјана Тодоровић из Агенције за некретнине истиче како је реткост да студенти или било ко привремено станује у соби.

"Раније су пензионери изнајмљивали собе као допуну буџету. Данас су се захтеви студената и појединаца који би изнајмили некретнину доста променили", примећује Тодоровићева.

Александра Михајловић са сајта "Четири зида" каже да у њиховим огласима постоји близу 10.000 огласа за изнајмљивање, а ниједан у ком се нуди само соба.

"Променио се стил живота и навике младих. Желе удобност и приватност, а то могу да имају само ако изнајме цео стан. Уз то, понуда је велика", указује Михајловићева.

Локација најважнија

Тодоровићева наглашава да је локација и даље најзначајнији захтев.

"Студенти траже централне градске општине, места близу факултета и јавног превоза, захтевају и добру опремљеност, те доступност других садржаја – кафића, рекреативних центара и продавница", напомиње Тодоровићева.

Најлакше се, како каже, издају мали и модерно опремљени станови.

ахтеви студената и свих осталих је да то буде модернији концепт, прилагођен савременом начину живота. Млади воле отворен простор, интернет је обавезан, док су станови са бакиним намештајем знатно теже издају", наводи Тодоровићева.

Иако је потрага за становима сезонска, Тодоровићева сматра да је тржиште стабилно и без осцилација.

У просеку 300 евра за београдску гарсоњеру

Александра Михајловић каже да је просечна цена београдске гарсоњере око 300 евра, новосадске близу 270, а нишке око 210. Повољнији су станови у Крагујевцу и Суботици.

онекад су локације даље од факултета, ако су добро повезане са центром града, боља опција. Рецимо, просечна цена гарсоњере у околини Вуковог споменика је око 400 евра. За тај износ, студент може да изнајми, можда, и двособан стан у Миријеву, те да подели трошкове са цимером", закључује Михајловићева.

Мирјана Тодоровић сматра да не би требало да дође до новог поремећаја цена.

ене закупа су драстично скочиле са руско-украјинском кризом. Сада су на том нивоу или за око 15 одсто ниже, али је тражња стабилно висока", истиче Тодоровићева.

недеља, 25. август 2024.
35° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару