Министарство: У Србији нема законског оквира ни инфраструктуре за складиштење нуклеарног отпада

Министарство рударства и енергетике саопштило је да у Србији не постоји законски оквир, нити постоји одговарајућа инфраструктура који би омогућили складиштење нуклеарног отпада из ЕУ у Србији.

Како се наглашава, чланом 4. Закона о радијационој и нуклеарној сигурности и безбедности забрањен је увоз радиоактивног отпада и истрошеног нуклеарног горива иностраног порекла на територију Србије.

"Србија је кандидат за чланство у Европској унији и у складу са процесом европских интеграција сви закони и подзаконска акта су усклађени или ће бити усклађени у транзиционом периоду са директивама ЕУ", наводи се у саопштењу.

Подсећа се да Србија транспонује ЕУ директиве у области енергетике и животне средине и додатно наша земља је потписница Софијске декларације, уговора о Енергетској заједници где је једна од уговорних страна и ЕУ, као и Париског споразума, којим смо се обавезали да ускладимо своје политике са европским циљевима.

"Све компаније које послују у Србији су у обавези да поштују законску регулативу Србије, која је подсећамо у процесу преговора о чланству у ЕУ. Крајем марта 2024. Европски парламент и Европски савет усвојили су измену процедура и контролних мера за транспорт отпада, које има за циљ између осталог, да ЕУ не извози своје еколошке изазове у друге земље", додаје се.

Ресорно министарство истиче да ће усвојене мере о извозу отпада поставити стандард у превенцији еколошких и јавноздравствених проблема у трећим земљама који су изазвани неодрживим управљањем отпадом који је генерисан изван њих. 

Ова уредба ће, како се наводи, искључиво дозволити извоз отпада генерисаним у ЕУ у земље које нису чланице ОЕЦД-а ако те земље обавесте Комисију да су вољне увести тај отпад и имају способност да одрживо њиме управљају.

"Узгред, Директива Европског Савета 2006/117/Еуратом од 20. новембра 2006. о надзору и контроли пошиљки радиоактивног отпада и истрошеног горива, забрањује извоз радиоактивног отпада у било које земље које нису чланице ЕУ и које не могу да управљају радиоактивним отпадом", пише у саопштењу.

Министарство рударства и енергетике подсећа и на важност вођења дијалога и информисане расправе, засноване на чињеницама и апелује на медије да провере информације важне за безбедност и здравље грађана Србије код надлежних институција пре него што их објаве.

Раније данас, председник Вучић изјавио је да је брутална лаж то што се износи свакодневно у јавност да Француска жели у Србији да складишти нуклеарни отпад.

субота, 24. август 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару