Читај ми!

За два месеца 105 страдалих у саобраћају – врућине утичу на вожњу као снег и поледица

Црна статистика на нашим путевима – у протекла два месеца 105 особа је страдало у саобраћају, изјавио је за РТС начелник саобраћајне полиције Славиша Лакићевић. Истиче да високе температуре утичу на вожњу попут снега, леда или поледице током зиме. Превелики је број возача који не поштују прописе, упозорава Лакићевић. Шта можемо да урадимо да се ова статистика промени?

Од почетка године у Београду се догодило 7.500 саобраћајних несрећа, у просеку 37 дневно.

Славиша Лакићевић, гостујући у Београдској хроници, рекао је да у последња два месеца имамо већи број страдања на нашим путевима – 103 особе су погинуле од почетка јула до данас.

"То је лоша статистика. Стално истичемо да смо максимално предузели и репресивне и превентивне мере. Имали смо две акције у последње две недеље када смо контролисали 115.000 возача и возила, од чега смо санкционисали 63.000. То је превелики број возача који не поштују прописе", указује Лакићевић.

Потребне паузе на два сата 

Према његовим речима, високе температуре су такође утицале на возаче, који заборављају да врућине слично утичу на вожњу као снег, лед или поледица.

"Током летње сезоне већа је фреквенција саобраћаја због одмора. Возачи возе дуже због дестинација и јавља се умор. Не поштују да на сваких 200 километара, односно два сата, праве паузу, уз то не поштују прописано ограничење брзине, што доводи до несреће", објашњава Лакићевић.

Напомиње да је ове године забележено и страдање младих возача двоточкаша, те особа од 30 до 64 године, истичући да на годишњем нивоу у претходних десет година имамо десеторо погинуле деце.

Контрола пружних прелаза

Говорећи о тешкој несрећи на прузи у Лазаревцу, Лакићевић каже да возачи морају да обрате пажњу на саобраћајну сигнализацију, те да је ово друга таква несрећа на пружном прелазу.

"Возачи морају да поштују сигнализацију, поготово у зони пружних прелаза. Постоји знак обавезног заустављања, као и светлосни. Имамо 2.104 раскрснице где се укрштају пут и пруга, 1.711 су са обе знака", наводи Лакићевић, истичући да су због несреће дали хитан захтев за надзор свих пружих прелаза.

Почетак школе и безбедност деце

Лакићевић је, такође, рекао да МУП спроводи посебне активности због 2. септембра, почетка нове школске године.

"Цео септембар и октобар ћемо бити у зонама школа. Урадили смо надзор над саобраћајном сигнализацијом која је у зони школа да би нам деца била безбедна. Деца су нам приоритет", наводи Лакићевић.

Начелник саобраћајне полиције најављује драстичне санкције возачима који не поштују прописе, али и много превентивних активности како би се подсетили учесници саобраћаја да морају да поштују сигнализацију и правила да би се повећала безбедност.

четвртак, 22. август 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару