Читај ми!

Шири центар Београда "красе" две велике депоније – за једну има решења, шта је са другом

У ширем центру града – две депоније, две дугогодишње муке Београда. Једна на Звездари, друга код Панчевачког моста. За једну се назире решење, мада није јасно што до сада није примењено, али шта ћемо са оном другом која само расте ли расте.

Петнаест година иста слика, а често и мирис, преко пута окретнице трамваја на Булевару краља Александра. Неформално насеље. Импровизоване кућице са дашчаним кровом. Обишли смо десетак породица које овде живе. Знају да није добро, али кажу, немају где.

"Овде је ужасно, ђубре, спарина“, каже Виолета Игнац. "Сада смо како-тако створили неке услове, навикли смо се, деца сада иду у школу, немамо проблем ни са комшилуком“, рекао је Раша Симић.

Хоће ли имати исти комшилук и наредних месеци, не знају. Пре два дана посетиле су их комуналне службе Града и Општине Звездара и рекле им, тврде саговорници, да ће за петнаестак дана доћи с предлогом о пресељењу. Тврде, спомињали су бараке и контејнере, али локација је још непозната.

Раша Симић каже да у том случају не зна шта ће, али да не планира да тако лако напусти место.

Са улице пажњу привлачи све већа депонија. Грађани су писали бројне пријаве, ватрогасци интервенисали због пожара. Општина је 2018. донела решење о уклањању депоније, али, кажу, ништа није могло да се уради јер парцела припада приватном предузећу.

Покушало се и са продајом земљишта ранијих година, а покретан је и стечајни поступак. Они који ту живе, кажу, нису криви за депонију.

Виолета Игнац каже да то није њихово, већ камионима дотерају отпад. Раша Симић каже да ту људи живе.

План за уклањање смећа

У саопштењу Општине Звездара наводи се да је власник парцеле преузео обавезу да достави план за уклањање смећа и ограђивање парцеле. Можда се овом вишедеценијском проблему назире крај. Али то није случај са другом великом депонијом.

Само шест километара одатле, испод Панчевачког моста, гомила свега и свачега. Од почетка 2023. до данас комунална милиција 32 пута је изашла на терен. Међутим, издата су два прекршајна налога јер су само два пута затекли људе који ту истоварују смеће.

"Постављена ограда је срушена на многим местима и одлаже се опет отпад. Када пролазим често видим и дим. Ово је невероватно да ми по ко зна који пут разговарамо на ову тему и да не постоји системско решење“, каже Дејан Лекић из Националне еколошке асоцијације

Годинама радници Градске чистоће односе на хиљаде кубика смећа, али изгледа да је више оних који истоварују.

Казнене мере

Лакше им је тако него да плате за одлагање отпада. Казнене мере су добре у теорији, кажу стручњаци, али је пракса лоша. У претходних годину и по дана комунална милиција изашла је 2.723 пута на терен и издала 703 прекршајне пријаве.

Немају довољно људи, па је важно да се и општинске инспекције укључе.

Пример са Звездаре показаће да ли је уз добру вољу наизглед компликована ситуација лако решива онда када се укључе све институције и службе.

петак, 16. август 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару