Читај ми!

Чишћење београдских обала – где су завршили сви одшлепани сплавови и каква им је судбина

Са шеталишта поред реке на Новом Београду лепо се види Ада Међица. Они који од Бранковог моста шетају кејом више не морају да се пропињу на прсте да виде Калемегдан. Тако овог лета изгледа новобеоградско приобаље. Истовремено, пре неколико дана познати сплав "Кариби" освануо је на Дунаву код Гроцке. На реци код Сајма, гужва. Где су завршили сви одшлепани сплавови и каква им је судбина?

Празан је Савски кеј код Ушћа. Сређује се запуштена и прљава обала, али се јасно види Калемегдан. Остао је један сплав, највећи. И он ће бити привремено усидрен код Сајма или у Јакову.

Готово цео ноћни живот у Београду сада је код Сајма. Кеј је крцат сплавовима. Међутим, до када ће ту бити, ни они не знају.

"Наш сплав и неколико других су на позицији сајамског кеја, где фактички услови да кажем и не постоје", каже један од власника сплавова који су померени Марко Трмчић, истичући да је реч о принудном решењу.

Већина сплавова је код Сајма

Већина сплавова премештена је код Сајма, али тамо, према прописима, не смеју да раде нити да се прикључе на комуналну инфраструктуру, објашњавају у Граду.

Иста ситуација је и са новим сплавовима код шеталишта 25. мај, а неки су премештени на Грочански кеј, са намером да ту остану и раде.

"Они који су их сами уклонили и отишли на друго место да раде, ја могу да поручим и за Сајам и за све остале, да ће и тамо инспекција спровести надзор и да ће сви који нису лицитирали и потписали уговор са Градом бити уклоњени", најављује секретарка за инспекцију Соња Божовић.

Сезона у току

Међутим, власници сплавова код Сајма кажу да морају да се сналазе јер су премештени усред сезоне, а раде уз помоћ агрегата.

Власник једног од померених сплавова Марко Трмчић наводи да је реч о последици организације и да су померани усред сезоне. Морали су,  каже, на било који начин да наставе сезону и то су урадили код Сајма, под другачијим условима.

"Нама који смо излицитирали на позицији 25. мај је најбитније да дочекамо почетак следеће сезоне на новом месту, јер би било погубно за све нас да опет усред сезоне као ове имамо блокаду", објашњава Трмчић.

Има и оних који нису желели сами да уклоне сплав. Њих је, о трошку власника, Град преместио у Јаково. Међутим, тамо их је тек неколико.

Секретарка за инспекцију каже да је Јаково зона која је предвиђена за одлагање сплавова.

"Одлуком ту није предвиђено да има било какве инфраструктуре, нити да они тамо функционишу и раде", каже Божовићева.

Први је очишћен Савски кеј код Блока 45. Некада више од стотину, а сада је ту тридесетак сплавова.

Сви који су добили легално место морали су да испуне одређене услове, на пример да уграде пречишћаваче за воду. Исто важи и за сплавове на другим локацијама.

И код Бранковог моста се посао приводи крају. Следи уређење Дорћолског и Земунског кеја, где ће бити места за укупно педесетак сплавова.

Каква је судбина на десетине оних, за које власници нису излицитирали место, још се не зна.

уторак, 13. август 2024.
35° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару