Протести против ископавања литијума у Суботици, Крушевцу, Горњем Милановцу, Смедеревској Паланци и Зајечару

У Суботици, Крушевцу, Горњем Милановцу, Смедеревској Паланци и Зајечару одржани су протестни скупови грађана против ископавања литијума у Србији.

Под слоганом "Нећемо руднике хоћемо живот", вечерас је, у 19 сати, на централном градском тргу у Крушевцу почео протестни скуп грађана против ископавања литијума у Србији. Еколошка удружења и неформална група, како се истиче на протесту, су организатори овог скупа.

Окупљање није страначко, речено је у Крушевцу, већ израз воље и незадовољства грађана који су против политике власти која се састоји у распродаји наше земље, угрожавања здравља људи и кршења уставом загарантованих права.

На протесту су се поред неколико говорника из Крушевца, грађанима обратили проф. др Драгана Ђорђевић из Београда и пољопривредник Драган Симовић из Добриње.

У Суботици су се грађани истим поводом окупили да изразе своје незадовољство због најављеног пројекта "Јадар" и рударења литијума у Србији.

Суботичани су се окупили на централном градском тргу поред зграде локалног парламента.

Говорници су поручили да од пројекта рударења литијума треба одустати због лошег утицаја на животну средину, што су окупљени поздравили узвицима "нема копања". 

На транспарентима су биле исписане поруке: "Ово је земља за нас, ово је кућа за сву нашу децу", "Не дам људе, земљу, воду, ни слободу", "Рио Тинто марш из Србије", "Неш' копат'.

Протести су се одржали и у Горњем Милановцу, Смедеревској Паланци и Зајечару.

У Новом Саду, Крагујевцу, Ужицу, Бајиној Башти и Обреновцу протестни скупови грађана против ископавања литијума одржани су 7. августа.

Истим поводом 6. августа окупили су се грађани Јагодине, Сремске Митровице, Инђије и Кнића, скуп у Смедереву, Рековцу, Бору и Бресници одржан је 5. августаа у Параћину је протестни скуп грађана против ископавања литијума у Србији одржан 3. августа.

У центру Панчева 2. августа одржан је грађански протест, први пут у том граду, против пројекта "Јадар". И мештани општине Топола протестовали су против ископавања литијума у Србији.

Протести против ископавања литијума одржани су у Мионици и Рашки, у среду у Пожеги, у уторак у Косјерићу и Младеновцу, а у понедељак у неколико градова и општина Србије – у Краљеву, Шапцу, Аранђеловцу, Љигу и Барајеву.

Серија протеста уследила је после одлуке Владе Србије од 16. јула да се настави пројекат изградње рудника литијума у долини Јадра, који је стопиран 2022. године.

Одлука је уследила након што је раније овог месеца Уставни суд Србије одлучио да су власти у Србији стопирањем пројекта 2022. године прекорачиле овлашћења. Пројекат компаније Рио Тинто, вредан 2,4 милијарде долара, стопиран је пре две и по године након масовних еколошких протеста.

петак, 09. август 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару