Читај ми!

Стручњаци не доносе одлуке већ само дају мишљење – српско рударење у раљама политике

Рударско-геолошки стручњаци и аналитичари сагласни су у оцени да је пројект Јадар изашао из сфере струке, због недостака правих информација и политичких полемика. Неопходне су, кажу, студије које ће показати да ли је пројект штетан или користан. Из Европске комисије за "Јуропијен Вестерн Балканс" потвдили су да је контрола стратешких пројеката критичних сировина могућа, као и заустављање пројекта у случају кршења норми.

Европска комисија за Јуропијен Вестерн Балканс потврдила је да ће пројекти који буду проглашени "стратешким" по новом Закону Европске уније о критичним сировинама моћи да буду заустављени у било којој фази спровођења уколико Комисија процени да не задовољавају одговарајуће стандарде, пре свега еколошке и правне.

Како до статуса "стратешког пројекта"

Али и наводе да Рио Тинто, или било која друга компанија заинтересована за рударење литијума у Србији, не може да се пријави за добијање статуса “стратешког пројекта” од Европске комисије, а да претходно не добије званично одобрење државе у којој би се пројекат спроводио.

"Према Закону о критичним сировинама, Европска комисија мора да добије директно одобрење одређене треће земље (у којој би се пројекат спроводио) пре него што разматра пријаве. И у случају да неки пројекат Европска комисија прогласи стратешким, овлашћени органи у земљама у којима би се пројекти спроводили нису дужни да издају дозволе извођачима. Према Члану седам Закона Европске комисије о критичним сировинама, Комисија може да опозове статус стратешког пројекта у случају да пројекат више не испуњава критеријуме за избор, од којих је један одрживо спровођење", наводи се на сајту Јуропијен Вестерн Балканс.

И аналитичари оцењују да је рударство неопходно свакој земљи и да суд о пројектима треба да даје струка. А први корак је израда студије о одрживости пројекта.

"Просто да имамо људе који раде студије, стучњаке који одговарају материјално, кривично, потписују то што су истражили. Онда имамо ону струку која критички проверава и износи вероватно свој став када дођемо до тог момента. Након тог момента, имамо ситуацију да ли је код нас тај првни простор добро уређен. Ако није а ја верујем да није просто ово ће бити нова ситуација где треба додатно дорадити. Ту долазимо да момента где треба правна струка да се укључи да видимо где су добри примери, где постоји тај правни оквир и тај правни оквир нама да гарантујуе да ће то бити безбедно", истакао је Срђан Барац из Центра за друштвену стабилност.

Рударство није један пројекат

Са Рударско-геолошког факултета поручују да рударство и геологију не треба поистовећивати са једним пројектом и једном компанијом - односно Јадром и Рио Тинтом.

"Нажалост овај пројект је изашао из сфере струке и постао је све оно што не сме. Престали смо да слушамо једни друге. Мораћемо да се вратимо да причамо, далеко је то још од пројекта. Треба да се разговара и онда да стварно да кажемо - уважавајући не само ову нашу рударско-геолошку струку већ и животну средину, да видимо да ли су ту веће штете или користи. Напросто неће то бити ни први ни последњи пројекат који ће заживети или неће заживети", додао је Александар Цвјетић, професор Рударско геолошког факултета у Београду.

Професор Цвјетић појашњава да струка не доноси одлуке већ само даје мишљење да ли је нешто одрживо или није. Зато се, каже, рудрско - геолошки факултети, Институти и Коморе заједничком саопштењем за јавност дистанцирају се од политичке димензије у коју је запало српско рударење.

четвртак, 01. август 2024.
23° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару