Читај ми!

Желео је да у Србију дође као кошаркаш, али је у Београду био дипломата – амбасадор Израела о својој мисији

Врата Амбасаде Израела увек су отворена за представнике српских фирми заинтересованих за развој и јачање економске сарадње двеју земаља. Наше историје повезане су и обележене огромним страдањем, истрајношћу, али и новим геостратешким изазовима, каже за РТС амбасадор Јахел Вилан на истеку четворогодишњег мандата у Београду.

Пандемија ковида 19, рат у Појасу Газе и терористички напад испред Амбасаде Израела у Београду, неке су од тема које су обележиле његову дипломатску мисију у Београду, који му је, после осам држава и четири континента, био девета дипломатска адреса.

Амбасадор Вилан је Милошев конак на Топчидеру изабрао за лепше теме.

"Сваки израелски улагач који је дошао у Србију, а многи од њих су овде деценијама, расли су заједно са овом земљом, и у добрим и у лошим временима. Сви они су, без изузетка, веома задовољни због амбијента за улагања и за пословање. Сигуран сам, а они разговарају са колегама, пријатељима у Израелу – да ће их бити још. Недавно је дошао један велики инвеститор који се бави улагањем у соларну енергију. Верујем да ће обновљиви извори енергије постати попут некретнина, иако су то већ данас, биће то још један пример израелског улагања у Србији", рекао је за РТС амбасадор Вилан.

Имамо заједничку прошлост. Шта можемо учинити за бољу заједничку будућност?

Говорио сам о улагањима, привреди, нема сумње да дипломатија у 21. веку пре свега значи како промовисати економске односе, јер је то оно што људи осећају, на крају лидери могу бити пријатељи међусобно, владе такође – али ако заиста желимо да то пријатељство људи осете, то је највећим делом кроз привреду, улагања.

Када све више Срба ради или купује у великим тржним центрима, ужива у зеленој енергији из неког нашег пројекта, то је оно што две земље могу да остваре, а да то користе обични људи.

Рекли сте да сте као младић играли кошарку, и да сте очекивали да ћете у Србију доћи као играч кошарке. Али, десило се другачије.

Да јесте. То је судбина. Нисам био довољно добар да дођем као кошаркаш. Срећан сам што сам имао прилику да будем овде, у земљи у којој се толико воли спорт. Србија је заиста рај за све који воле спорт, посебно кошарку. И у Израелу се такође веома воли кошарка, али то није близу атмосфери, страсти коју Срби гаје према том задивљујућем спорту - кошарци.

Ово је добра прилика да пожелим Вашем националном тиму да донесе злато са Олимпијских игара у Паризу, а ако не злато – и сребро би такође било добро.

петак, 26. јул 2024.
21° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару