Читај ми!

Помор рибе у каналу Визељ - зна ли се узрок

Већ пет дана становници Ковилова испод прозора гледају језив призор. Гомила мртвих риба плута по каналу Визељ. Екипа РТС-а отишла је на лице места да истражи шта је узрок помора.

Стоји вода у каналу Визељ, слој жабокречине на површини и угинула риба. Различите врсте и величине, али неки примерци су тежи од десетак килограма, кажу искусни риболовци. Да се нешто догађа у каналу, приметили су још 19. јула и обавестили надлежне.

Рибар Александар Марчевски каже да је угинула сва риба, тостолобик, шаран, кедери, бабушка.

"Било је и лињака, то је риба која је у трајној забрани, која је такође угинула“, доидаје Марвечки.

Екипе "Србијашума" су одмах изашле на пријављену локацију, код моста. Обишли су још две у близини, али угинулу рибу нису пронашли.

"Овог момента померила се риба више од 500 метара, поред насеља, у вечерњим сатима не могу да спавају како треба, немају здрав живот, здрав ваздух, смрад рибе је огроман увече као падне притисак, осећа се тај смрад, а да вам не причам како је у вечерњим сатима“, рекао је Зоран Јанковић из Удружења грађана "Еко Панчевачки рит" .

У овом периоду године понекад долази до помора рибе, али не у оволиком обиму. Последњи је био пре месец дана када су надлежни узорковали воду. Резултати су показали да нема индустријских загађивача.

"Резултати су показали да је температура била повишена, близу 27 степени, самим тим низак водостај, смањена количина кисеоника, повећана концентрација нитрата и амонијака и то је био узрок угинућа, односно овај канал има потпуно неповољне станишне услове за опстанак рибе, односно за њихов живот и то се редовно дешава сваке године у истом периоду", објашњава Ивана Станковић из Рибарског подручја Београд из ЈП "Србијашуме".

Грађани који ту живе имају баште, гаје поврће и воће и заливају га овом водом, па стрхују од заразе. Осим чишћења канала, траже и да се заштити рибљи фонд. Сматрају да до овога не би долазило када би вода кроз канал текла, али не знају ко је надлежан за то.

Рибар Зоран Степановски даје предлог да Кишара пусти воду и Јојкићев канал и да се још једна брана на два-три километра од насеља отвори, то је са борчанске стране.

"Да се отвори, да вода циркулише, да би риба могла да настави свој живот, ако га уопште има овде“, наводи рибар.

Један проблем, угинула риба, биће решен. Екипе Србијашума, са осталим надлежним службама, почеће укљањање. Остаје, како ће вода потећи каналима, како до сличних ситуација више не би долазило.

четвртак, 25. јул 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару