Старо Грацко, 25 године од убиства 14 жетелаца – злочин никад није расветљен

Пре 25 година, у селу Старо Грацко код Липљана, на свиреп и мучки начин, убијено је 14 жетелаца, док су сакупљали летину недалеко од својих кућа. Најмлађи међу њима, Новица Јанићијевић, имао је само 17 година. Починиоци злочина још увек су на слободи.

Четрнаест жетелаца убијено је док су убирали летину. Најмлађи међу њима, Новица Јанићијевић, имао је само 17 година.

Убице нису пронађене, а међународно правосуђе на Косову и Метохији затворило је случај.

То је један од највећих злочина на Косову и Метохији од доласка међународних снага.

Починиоци злочина још увек су на слободи. Злочин се догодио десетак дана по доласку међународних војника. Старо Грацко је било под контролом британских војника Кфора.

Британски војници су извршили истрагу и утврдили могуће починиоце међу Албанцима, али за Унмикове истражиоце починиоци су нестали без трага.

Еулекс је након што је преузео случај од Унмика, затворио истрагу због недостатка доказа, иако је у истрази код једног од осумњичених Албанаца, пронађен пиштољ једног од убијених Срба.

Злочин без казне

Канцеларија за КиМ је саопштила да је четрнаест српских жетелаца убијено на њиви, мучки, рафалима из непосредне близине, онако како то раде звери и бездушници и четврт века касније њихови егзекутори и даље су на слободи, а политика мржње према свему српском подједнако жива у Приштини и данас.

"Злочин се догодио упркос присуству великог броја припадника међународне војне и цивилне мисије на Косову и Метохији, који су били само неми посматрачи масакра извршеног над невиним људима. Ово је, зато, неизбрисива мрља на образу, пре свега међународне заједнице, која ни после четврт века ништа није учинила да се злочинци пронађу и приведу правди. На тај начин српском народу на Косову и Метохији се континуирано шаље недвосмислена порука да су злочини над Србима у покрајини дозвољени и да право и правда за српске жртве не постоји", наводи се у саопштену Канцеларије за КиМ.

Додаје се да су заслепљени мржљом и охрабрени некажњивошћу злочина над Србима, албански зликовци и екстремисти оскрнавили и минирали локално гробље, на коме су сахрањени убијени српски жетеоци, као и спомен плочу са именима жртава.

"Ми се данас са тугом и пијететом сећамо невиних жртава из Старог Грацог, али и врло јасно поручујемо да је српски народ решен да остане и опстане на нашој светој косметској земљи, упркос свим неправдама и притисцима. На неправду су Срби навикли, али угњетавање и понижавање никада нису трпели. Република Србија ће наставити да се залаже за очување мира на простору Косова и Метохије и у регону, али ће остати одлучна да не дозволи злочине и терор над Србима у покрајини", истиче се.

У Старом Грацком 23. јула 1999. године из непосредне близине, на њиви, убијено је четрнаест Срба. Страдали су: Милован Јовановић (1969), Јовица Живић (1970), Радован Живић (1967), Андрија Одаловић (1967), Слободан Јанићијевић (1965), Миле Јанићијевић (1957), Новица Јанићијевић (1981), Момчило Јанићијевић (1946), Станимир Декић (1955), Божидар Декић (1947), Саша Цвејић (1973), Љубиша Цвејић (1939), Никола Стојановић (1936) и Миодраг Тепшић (1951). Најмлађи међу њима, Новица Јанићијевић, имао је само седамнаест година.

уторак, 23. јул 2024.
23° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару