Одржана свечана академија у част војводе Живојина Мишића у родном селу славног војсковође

Свечана академија у част војводе Живојина Мишића, у оквиру културно-историјске манифестације "Мишићеви дани“, одржана је синоћ у Струганику.

На догађају који је уприличен по 28. пут, истакнутим појединцима и институцијама уручене су Златне плакете "Војвода Живојин Мишић“.

Овогодишњи добитници Златних плакета су генерал-мајор Срђан Петковић и најуспешнији полазник 67. класе Генералштабног усавршавања потпуковник Александар Павић, саопштило је Министарство одбране.

У оквиру манифестације "Мишићеви дани“ делегација Министарства одбране и Војске Србије, коју је предводио командант Другог центра за обуку и гарнизона Ваљево пуковник Саша Стојиљковић, положила је венац код споменика војводи Живојину Мишићу.

Симбол војничке дисциплине

Изасланик председника Владе Србије Никола Бањац нагласио је на свечаној академији да је војвода Мишић војничким умећем, храброшћу и преданошћу обележио и обликовао нашу славну војничку традицију.

"Живојин је био ратник и градитељ српске слободе показавши и доказавши да безрезервна вера може да сруши и највећа зла. Војвода Мишић није био само војни стратег који је мудрим вођењем српске војске кроз најтеже битке Првог светског рата осигурао независност нашег српског народа. Он је и сада симбол части, поштења и војничке дисциплине и оданости", истакао је Бањац.

Он је нагласио да свака култура са захвалношћу памти своје хероје и прославља успомене на величанствене подвиге због дубоког осећања дуга и захвалности на полагању највеће жртве.

Неизмерна и безгранична љубав према ближњима

Министар културе Никола Селаковић рекао је на свечаној академији да је један од кључева успеха војводе Мишића била неизмерна и безгранична љубав према ближњима и према родном крају.

"Други кључ тог успеха била је спремност на жртву. Како Свети Јован Златоусти каже 'нема велике љубави, без велике жртве', ко није спреман на велику жртву, тај у себи љубави нема. Зато сам и рекао шта је то војвода оставио Србији осим светлог образа и велике победе, примера јунаштва, части и оданости свом роду и отаџбини. Оставио је својих шесторо деце", истакао је Селаковић додајући да треба да се запитамо колико смо сви достојни оваквих предака попут Живојина Мишића.

Свечаности је присуствовала и министарка државне управе и локалне самоуправе Јелена Жарић Ковачевић која је истакла да је манифестација "Мишићеви дани“ прилика да се сетимо дела великог војводе Мишића, јер се из његовог примера учи како се воли Србија и како се брани отаџбина.

Мудри потези војводе

Председник Општине Мионица Бобан Јанковић подсетио је да се војвода Мишић прославио за време Првог светског рата, у Колубарској бици, када је изненада и неочекивано преузимањем одговорности и мудрим потезима пораз претворио у једну од највећих српских победа.

Он је нагласио да је војвода Живојин Мишић остао лојалан систему вредности које је понео у свет из свог родног Струганика.

Културно-уметнички програм свечане академије употпунио је и наступ Уметничког ансамбла Управе за односе са јавношћу Министарства одбране “Станислав Бинички”.

недеља, 21. јул 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару