Читај ми!

Од петка пад температуре за пет степени, високе температуре повећале број пожара

У наредних два дана требало би да пређемо врх топлотног таласа а већ у петак очекује нас температура нижа за 3 до 5 степени, каже за РТС метеоролог Горан Михајловић. Топлотни талас и врућине стварају низ проблема, пре свега ризик од пожара који букте у региону. Милош Миленковић из Сектора за ванредне ситуације апелују на грађане да не пале ватру на отвореном.

При крају смо овог топлотног таласа, у петак се очекује пад температуре од 3 до 5 степени, а следеће недеље максимална температура биће до 33 степена, каже за РТС метеоролог Горан Михајловић.

Како каже и даље ћемо имати тропске ноћи у великим градовима, пре свега у Београду, Новом саду и Нишу, док ће у већини места у Србији до краја месеца бити примеренија температура и хладније ноћи.

"Ово јесу промене изазване глобалним загревањем, ми смо раније имали свега неколико дана са температурама преко 35 степени, а сада већ данима имамо црвени метео-аларм због опасног времена изазваних екстремним температурама", каже Михајловић.

У ситацији када имамо веома високе температуре при судару са хладним таласом може доћи до олујних непогода што такође захтева опрез код грађана.

За месец дана преко 1.200 пожара на отвореном 

Говорећи о актуелном времену Милош Милинковић из Сектора за ванредне ситуације каже да су  повећани пожари на отвореним и да их је за месец дана било 1.245.

"Сви пожари су угашени, најчешће потпуно у року од 24 сата. Људски немар јесте најчешћи узрок пожара, али под оваквим температурама долази и до варничења које онда проузокује брзо ширење пожара. Због преоптерећења електричне мреже повећани су и пожари на стамбеним објектима. Апелујемо и на грађане да уколико бораве на отвореном у парковима, шумама да не пале ватру", рекао је Миленковић за РТС.

Каже да грађани могу да се осећају безбедно и да је Сектор за ванредне ситуације спреман за сваку врсту интервенције.

"Тренутно имамо два активна пожара, један на територији Пријепоља, а један на територији Ужица", рекао је Миленковић.

Због проблема са пожарима Сектор за ванредне ситуације у Северну Македонију шаље хеликоптере који треба да помогну у гашењу.

Миленковић каже да грађани од следеће године преко система обавештавања треба да добијају прецизне информације на нивоу микролаокација како би били упозорени на надолазећу опасност од елементарних непогода.

Разговор Зорана Слепчевића са Гораном Михајловићем и Милошем Милинковићем погледајте у видеу на почетку текста

уторак, 16. јул 2024.
38° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару