Стаменковски: Припремамо измене закона о увећању родитељског додатка

Министарка за бригу о породици и демографију Милица Ђурђевић Стаменковски најавила измене Закона о финансијској подршци породици са децом. Министарка каже да ће након ступања на снагу родитељски додатак за прво дете бити 500.000 динара, за друго 600.000 и уз то једнократна новчана помоћ од више од 130.000 динара, док предвиђена средства за треће дете износе више од 2,3 милиона динара, а за четврто више од три милиона динара.

Министарка за бригу о породици и демографију Милица Ђурђевић Стаменковски изјавила је данас да ресорно министарство припрема измене Закона о финансијској подршци породици са децом којима се предвиђа увећање родитељског додатка за прво, друго, треће и четврто дете.

Ђурђевић Стаменковски рекла је за Танјуг да ће након ступања на снагу измена тог закона родитељски додатак за прво дете бити 500.000 динара, за друго 600.000 и уз то једнократна новчана помоћ од више од 130.000 динара, док предвиђена средства за треће дете износе више од 2,3 милиона динара, а за четврто више од три милиона динара. "Мислимо да је подизање родитељског додатка охрабрујуће за све родитеље - будуће мајке и очеве и један вид нашег подстицаја да се породице проширују", рекла је она.

Министарка је исказала уверење да ће усвајање измена Закона о финансијској подршци породици наићи на добар одзив у парламенту и да ће посланици без обзира на то да ли припадају власти или опозицији дати подршку том закону, јер је, истиче, у корист свих родитеља.

"Радићемо током лета на јавној расправи, радићемо на томе да стручна јавност изнесе свој суд и верујем да ћемо одмах након тога имати закон на снази, чиме ћемо родитељски додатак подићи на ниво какав нема ниједна земља на Балкану", рекла је она.

Навела је да је ресорно министарство свесно чињенице да финансијски подстицаји нису довољни да се створи амбијент у коме ће се породица заснивати и у коме ће се проширивати и да је по том питању потребна заједничка сарадња у друштву.

"Да би нас било, да би се више деце рађало неопходно је да заједнички сарађујемо, да стварамо атмосферу у којој ће породица бити апсолутни национални интерес и верујемо да и остале колеге из Владе Србије разумеју колико је важно да наша држава и наше друштво стану на црту проблему такозване беле куге, да покажемо демографску отпорност и да уђемо у одлучну борбу против поражавајуће демографске слике која је присутна на читавом европском континенту па тако и у Србији", навела је Ђурђевић Стаменковски.

Министарка је најавила да ће у четвртак заједно са министарством привреде, а у присуству председника Владе Србије, упознати јавност са пројектима који се односе на оснаживање жена у руралним подручјима.

понедељак, 08. јул 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару