Тежак живот породице Маринковић недалеко од Скопља - живе у осам квадрата, хитно потребна помоћ

У Северној Македонији међу неколико десетина хиљада Срба, је и седмочлана породица Маринковић. Хитно им је потребна помоћ, јер живе у условима недостојних данашњем човеку. Петоро деце треба извести на пут а најпре саградити им пристојан дом.

Буде да се живот поигра. Да вам са једне стране да срећу и радост у петоро деце, колико их је у породици Маринковић у селу Горњане, недалеко од Скопља, али да са друге, покаже суровост и сиромаштво.

"Ово је можда и најугроженија породица не само у атару овог села, него и ове општине - Чучер-Сандево, Скопска Црна Гора, него и на читавој територији данашње Северне Македоније", каже Милутин Станчић, активиста организације “Срби за Србе”.

У 12 година рада хуманитарне мисије "Срби за Србе" и "Споне", то је, каже, редак пример да у оваквим условима људи живе, буквално у једној соби, у тескоби.

Елена и Бобан изнедрили су Марка, Бориса, Николину, Филипа и трогодишњег Лазара.

Сестра најмађег брата не испушта из наручја. У њој је већ урођена брига да се поред оронулих зидова, степеница, крова не повреди.

У соби од осам метара квадратних, седмочлана породица живи, једе, спава. Поред ње је импровизовано купатило и нужник. И то је све.

"Тесно је, има само три кауча. Лети кад је баш врућина, одемо нас двојица на горњи спрат. Тамо је један кревет и немају врата, па се можемо бар мало расхладити. Зими је много тешко. Не можемо ни да дишемо када тата стави дрва да се угреје соба", причају Маринковићи.

Елена и Бобан, верују да лошије од овог што их је задесило не може да буде.

"Планирам и ја да нађем неки посао", каже Елена и додаје да из општине није нико није долазио да их обиђе.

Активисти хуманитарне Организације “Срби за Србе” су на путу да Маринковићима реше један проблем - стамбени, али шта даље. Породици, а нарочито деци, потребна је стална помоћ док не стану на своје ноге.

"Ми ту немамо свемоћ, ми можемо да укажемо на њих, да укажемо на значај изградње дома, долазе храна, играчке, али начин и егзистенција живота, то је већ проблем за општину, локалну самоуправу и власт", каже Милутин Станчић.

Указивањем на слику живота седмочлане породице Маринковић, у организацији "Срби за Србе" очекују да ће алармирати власт и одговорне Северне Македоније, баш као што су привукли групу бициклиста из више средина Косова и Метохије.

На путу до Свете Горе, најпре су обишли породицу Маринковић. У манастиру Хиландар помолили су се за животе ове и чланова својих пододица.

понедељак, 08. јул 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару