Читај ми!

Несташице крви веће током лета – грађани могу да помогну за само 30 минута

Скоро 65 одсто становника Србије у старосној доби од 18 до 65 година могу да буду добровољни даваоци крви. Од тога, само пет процената редовно даје крв. Са друге стране, једна јединица крви може да спаси три живота. Мирјана Кнежевић из Института за трансфузију крви Србије каже да је свака крвна група важна и позива градове и општине широм земље да се такмиче ко ће да прикупи више јединица крви.

Лето је период године када се здравствене институције често сусрећу са несташицом крви, а Мирјана Кнежевић са Института за трансфузију крви Србије каже да су резерве почетком јула релативно стабилне.

"Оне су у овом моменту тродневне, захваљујући акцијама које смо имали претходне недеље и врло добром одазиву добровољних давалаца, чему је допринела и сарадња са Црвеном звездом, у чијој организацији је прикупљено 435 јединица крви", напомиње Кнежевићева за РТС.

Такмичење градова и општина Србије у хуманости

Црвени крст Србије две деценије организије кампању добровољног давања крви, а овогодишња је под слоганом "Обојимо лето у црвену боју" и спроводи се у 40 градова и општина Србије, а резултираће и титулом "Шампиона солидарности".

"Кампања је важна зато што се одвија током лета, када су резерве крви традиционално смањене и идеја је да се градови и општине у периоду од 1. јуна до 31. августа такмиче између себе у томе ко ће прикупити више јединица крви у односу на број становника, а трофеј 'Шампиона солидарности' иде најуспешнијем граду или општини", каже саговорница РТС-а.

Након месец дана кампање, одзив грађана допринео је за 500 јединица бољем резултату у односу на 2023. годину, а тренутно су, у том контексту, Пожаревац и Лазаревац најхуманији град и општина Србије.

"Сада имамо три становника на њих стотину који добровољно дају крв. Када бисмо их имали четири на 100 грађана, не бисмо морали да позивамо и подсећамо људе, и апелујемо на њих, да дају крв. То би олакшало функционисање", наглашава Кнежевићева.

Важна свака крвна група

Саговорница из Институа за трансфузију крви Србије наводи да је свака крвна група важна, због чега су сви грађани добри потенцијални даваоци крви.

"Мушкарци могу да дају крв на три месеца, жене на четири, а цео процес од тренутка када попуните упитник до самог давања крви траје пола сата. Такође, веома је важно напоменути да давање крви има позитиван ефекат и на самог даваоца – подстиче коштану срж да производи нове крвне ћелије, регенерише организам, утиче на побољшање расположења, смањује ниво стреса, подмлађује организам", закључује Мирјана Кнежевић из Института за трансфузију крви у Београду.

четвртак, 04. јул 2024.
23° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару