Читај ми!

Почео упис у средње школе, има ли места за све ђаке

Коначни резултати расподеле ученика по средњим школама и образовним профилима објављени су на порталу "Моја средња школа", два дана раније, а данас је почео упис. Милош Благојевић, помоћник министра за средње образовање, каже да су и ове године традиционално најтраженије гимназије у Београду и Новом Саду, а у остатку Србије медицински профили.

Милош Благојевић истиче да цела уписна година, од пријемних испита, завршних и сада уписа, тече без проблема. 

То је, наглашава, изузетно велики систем са преко 64.000 ученика, 10.000 наставника који дежурају на тесту, око 3.000 прегледача, 1.900 супервизора, као и сарадници из школских управа, директори установа.

"Резултати су негде на нивоу прошле године. Матерњи и српски језик су мало боље урадили, математику нешто мало слабије него прошле године. Интересантно је за ове изборне предмете да су најбоље урадили физику и хемију, просек је нешто преко 16 поена, за разлику рецимо од биологије, географије,12, 13 поена", наводи Благојевић.

Да ли има места за све ђаке

Данас и сутра од 8 до 15 часова упис је у средњим школама, а ученици се могу уписати и електронски путем портала "Моја средња школа".

Помоћник министра истиче да је 59.091 ученик распоређен у првом уписном року од неких 61.500 који су поднели листу опредељења.

"Чини ми се да је најбитнија информација, за профиле који се налазе у средњим стручним школама, да ученици морају да обаве лекарске прегледе. И ти прегледи се врше најчешће код изабраног педијатра, приватног или јавног, није битно, и могу се наћи у систему 'Моја средња школа', преостали директно из система здравства. Уколико из неког разлога се подаци који се налазе на том порталу разликују до лекарског прегледа који су они обавили или нису пренети, најбоље је да оду до средње школе и директно се упишу тамо, заједно са својим документима", појашњава Благојевић.

Која занимања су највише тражена, а која најмање 

Напомиње да за све профиле у гимназијама нису потребни лекарски прегледи, па је упис олакшан и  електронским путем, због чега позива све родитеље да тако и ураде.

Гимназије у Београду и Новом Саду су изузетно тражене и сва одељења су попуњена са изузетно високим бројем бодова

Благојевић посебно указује да у остатку Србије, посебно у мањим местима, доминирају пре свега медицински профили, тако да је то нешто већ традиционално.

"Ми имамо и одређене профиле у другим средњим стручним школама који су изузетно тражени, као рецимо у Ваздухопловној академији у Београду или рецимо у електротехничким школама техничар за информационе технологије, где је број бодова у целој Србији изузетно висок. Имамо ликовне области које гравитирају ка дизајну, које су изузетно тражени", напомиње помоћник министра.

Међутим, не може да каже шта је најмање тражено, јер у сваком подручју рада постоје траженији и мање тражени профили.

"Имамо одређене трогодишње профиле који су слабије тражени, да ли је то у пољопривреди, у текстилству, у кожарству. Значи, понуда профила је изузетно велика. Ми имамо некако око 200 различитих профила за упис у средње школе, тако да не можемо генерализовати целу ову причу. Слабије се некада уписују и профили у грађевинарству неки, неки су опет јако тражени", наводи Благојевић

Августовски рок

Ученици који из здравствених разлога нису полагли пријемни у првом року, могу то да ураде 14, 15. и 16. августа.

"Након завршетка и завршеног испита у августовском року видећемо колико су освојили бодова, уколико буду изразили жеље, односно опредељење да упишу одређени профил за који имају бодове. Они ће бити распоређени у те школе преко броја ученика. Не морају да се брину, у договору са школском управом све ће сео решити", поручује будућим средњошколцима Благојевић.

Исти термин у августу за завршни испит имају и ученици који га нису полагали због можда недовољене оцене или нечег друго. Након тога ће се расподелити на упражњена места у систему где могу наравно поднети пријаву за упис.

уторак, 02. јул 2024.
20° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару