Читај ми!

Оружје може бити било шта, нападач било ко - најављене измене прописа о оружју и муницији

После напада испред амбасаде Израела, актуелизована је прича о доступности оружја, лакоћи набављања и мерама које све то регулишу. Да ће бити пооштрене, најављује министар полиције, као и промене Закона о оружју и муницији.

Рањавање жандарма самострелом поново је показало да оружје може бити било шта, а нападач било ко. Срећом, нападнути жандарм, обучен је да реагује.

"Свака направа која је ручно преносива, потенцијална је опасност за наше припаднике, а и за грађанство: ми кроз обуку гледамо да доста ствари уиграмо, припремимо, предвидимо, и гледамо да предупредимо. И ако нам се деси ситуација да реагујемо као што је реаговао колега испред израелске амбасаде", објашњава помоћник команданта Жандармерије за обуку пуковник полиције Далибор Отовић.

Нападнути Милош Јевремовић прво је јавио да је повређен. Пиштољ је употребио када се нападач вратио до њега, да заврши започето. Зна се и да је користио самострел који је купио у Земуну, легално, само уз личну карту и за 6.900 динара.

"Такве глупости у закону које пишу подхитно морају да се мењају. Да се ускладе са реалним животом, колико има случајева повређивања деце ваздушноим пушком. Неко ко је писао закон је проценио да самострел није опасан - па како није опасан кад је жандарм замало изгубио живот", сматра министар унутрашњих послова Ивица Дачић.

На промени прописа о оружју и муницији већ се ради. Упућени кажу, мораће да се усагласи и са другим законом.

"Радна група Министарства правде, која још од 2001. године ради на процени ефективности одредаба Кривичног законика, најавила је већ вишекратно да ће у области кривичних дела које се односе на недозвољену производњу, ношење, држање или промет оружја и екплозива заоштравати казнену репресију, тако да је за очекивати да ће ова два прописа бити међусобно условљена, па претпостављамо да ће консеквентни Кривични законик заоштравати репресију у овој области", каже професорка кривичног права КПУ Ивана Бодрожић.

Младен Милошевић са Факултета безбедности истиче да оружје може да буде било шта и наводи кухињски нож као пример.

"Није ствар у томе да се сва средства која потенцијално могу да науде човеку елиминишу из промета, јер је то немогуће, него је ствар у доброј превенцији и безбедносној култури, и оперативном раду служби безбедности", наглашава Милошевић.

Постоје професионални самострели и они јефтинији, израђени махом од пластике. Оне, који припадају Д категорји, може да купи свако старији од 16 година. Ц категорију чине сви они чија је сила затезања тетиве преко 450 њутна - за њих је потребна пријава полицији и дозвола за држање.

уторак, 02. јул 2024.
20° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару