Читај ми!

Како су браћа Ивовић уз амерички пасош успела да спрече отимање породичног имања код Подујева

У селу Медреговцу код Подујева, браћа Ивовић успела су да спрече отимање породичног имања, захваљујући америчком пасошу једног од власника. Њихови родитељи су морали да напусте имање 2006. године, које је потом постало мета профитера. Браћа Ивовић, данас су власници фабрике печурака и поседују плантажу вишања код Лесковца.  

Када су сазнали да су их Албанци прогласили мртвима и да са лажним документима отуђују њихову имовину, одмах су реаговали. 

Небојша Ивовић је дошао из Америке где живи, и тако је спречио превару. У пратњи адвоката и брата Вука, са својим америчким пасошем, успео је да заштити имовину код косовских институција.

"Бојка (Небојшу) и мене су прогласили мртвима. Нису у правом смислу речи продали имовину, али је то скоро било завршено. Бојко је дошао из Америке. Мене нису малтретирали, али тешко су ме пропуштали. Нисам имао коме ни да се обратим. Када је показао амерички пасош и позвао се на америчку амбасаду и да хоће да се врати на своју имовину, дочекали су га као да је сишао са неба", каже Вуко Ивовић из Медреговца.

Ивовићи имају пољопривредно газдинство у Брестовцу код Лесковца. Узгајају печурке изузетног квалитета, које и извозе.

"Мене је пут навео да одем у Америку, тако да сам имао прилику да се вратим са инвестицијом коју смо овде уложили, да направимо опет домаћинство и то са радницима који су са Косова", истиче Небојша Ивовић.

Имају осморо стално запослених, међу којима је и расељена Драгица Николић из Призрена, професорка српског језика.

"Радила сам у Мовљану општина Сува Река. Сада сам овде. Било ми је драго што наши људи помажу наше људе", наводи Николићева.

Верују да ће се вратити на КиМ

Радници имају просторије за одмор и туш кабине за личну хигијену, а посао који имају већ пет година за њих значи сигурност.

"Углавном су жене одавде из села и њима веома значи овај посао. Имамо и пет жена које су са Косова. Оне су баш уз нас, јер смо стале уз њих као породица", каже Гордана Пешић, главни технолог са пољопривредног газдинства "Вуко Ивовић-Лаб".

Браћа Ивовић верују да ће доћи дан када ће се вратити на Косово и Метохију, на своју земљу која кажу, чека њихов повратак.

Причу о Ивовићима Светлане Вукумировић погледајте у емисији "Право на сутра", у уторак од 17 сати и 40 минута на Другом програму РТС-а.

субота, 22. јун 2024.
37° C

Коментари

Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Izbor
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
А фудбал?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Nena
Мамурлук – како преживети дан после