Читај ми!

Крв треба да чека пацијента, а не пацијент крв

Уочи Светског дана добровољних давалаца крви, 14. јуна, из Црвеног крста поручују, да крв треба да чека пацијента, а не пацијент крв. Најхуманијим градовима уручена су признања. Награде су добили и ученици који су радовима најбоље приказали лепоту даривања.

"Живот спаси кап једна, она нам је много вредна, кад се један живот спаси, осмех многа лица краси, сви се тада радујемо, па крв поново дарујемо", стихови су малог Николе, у којима се огледа важност сваке дониране капи крви.

На то вреди подсећати сваког дана, а не само онда када крв некоме затреба.

Крв чека пацијента, а не пацијент крв

"Упућујемо заједничку информацију, апел да спасимо људске животе да допринесемо да крв чека пацијента, а не пацијент крв. И да заједно као део система и здравства, медија допринесемо томе да обезбедимо довољне количине здраве и безбедне крви за све пацијенте. И то је наш основни циљ", истиче Љубомир Миладиновић, генерални секретар Црвеног крста Србије.

Због великих потреба здравства, крви често нема довољно, поготово у летњем периоду. У великом недостатку и даље су негативне крвне групе.

"Ми у овом тренутку имамо залихе између 48 и 60 сати, између два или три дана, што није залиха са којом можемо да будемо задовољни. Апелујем на даваоце да се одазову и да повећамо резерве", поручује Мирсад Ђерлек, државни секретар у Министарству здравља.

Пожаревац шампион у давалаштву

Традиционално, и награде за најхуманије средине. Шампион у давалаштву поново Пожаревац. У врху и Обреновчани.

"Доживели смо поплаву као једну и природну и хуманитарну катастрофу и осетили смо шта значи помоћ угроженима и мислим да је то један од кључних фактора зашто су Обреновчани тако хумани",  указује Драган Миленковић, председник Црвеног Крста Обреновац.

Хуманост је први на Балкану показао војник из Љига Будимир Гајић давне 1916. За рањеног саборца дао је 500 милилитара крви и остао уписан у историји као један од првих добровољних давалаца на свету.

среда, 19. јун 2024.
31° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије