Читај ми!

Национални дан родне равноправности - коначно рад чистачица почиње да се цени

Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић на Национални дан родне равноправности скреће пажњу на три теме у чијем су фокусу жене: родно насиље и измене Кривичног законика, решавање проблема акушерског насиља и - положај жена на селу. Повереница за РТС каже да је коначно рад чистачица почео да се цени и да је то радује. Случај убиства Милана Пантића мора да се истражи, недопустиво је да се толико чека, рекла је Јанковићева.

Национални дан родне равноправности обележава се од 2021. године.

Пре неколико дана представљени су резултати Асоцијације All for All о томе да више од 41 одсто испитаника каже да компаније недовољно или уопште не промовишу иницијативе за поштовање различитости, равноправности и инклузије.

Колико та чињеница да Србија има Национални дан за родну равноправност помаже у оснаживању жена?

Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић рекла је гостујући у Јутарњем програму да је добро чути да постоји веће интересовање о равноправности. Али и да само постојање међународног или националног дана значи да постоје проблеми које друштво треба да решава.

Родно насиље

"За овај дан бих издвојила три проблема. Родно насиље - имамо иницијативе за измене Кривичног законика, како би жртва била обавештена кад осуђеник који је починио насиље треба да буде пуштен из затвора или ако је побегао из затвора. Потребно је кажњавати ширење експлицитног садржаја", рекла је Бранкица Јанковић и истакла да је неопходна кординација свих служби у праћењу фемицида.

Акушерско насиље

Повереница је апострофирала као други проблем акушерско насиље. Напоменула је да је њен кабинет пре два месеца упутио поново препоруку мера да се створе бољи услови за достојанствене услове током трудноће и порођаја. Каже да је опхођење у болницама често разлог што жене одустају од другог детета. 

Жене на селу

Као трећу тему о којој је потребно више водити рачуна, Бранкица Јанковић је истакла положај жена на селу.

"Положај жена на селу је тежи него у граду. Многе жене које живе на селу немају ни здравствено осигурање", каже Јанковићева.

Коментаришући наслове у новинама по којима чистачица може да заради и 1000 евра, повереница каже да је коначно тај рад почео да се поштује.

"Посао чистачице, хигијеничарке, а ту спада и нега старијих особа - обично обављају жене. Радује ме ова чињеница", рекла је повереница..

Осврнула се и на чињеницу да су трансплатације у Србији готово стале.

"Трансплатација је многима једини начин да живе, не можемо дозволити да због правне процедуре немамо трансплатације. Немамо правни оквир и имамо мали број трансплатација", каже Јанковићева и додаје да је потребно ставити у процедуру измене и допуне закона.

Говор мржње не сме бити мера нормалности

Следеће недеље обележава се Дан против говора мржње. Повереница каже да ће представити 18. јуна ново истраживање.

"У медијима нећете наћи баш експлицитан говор мржње, али непримерен говор, мизоцинију и сексистички говор ћете наћи. Не можемо дозволити да говор мржње буде мера нормалности", каже Бранкица Јанковић.

Данас се навршава 23 године од убиства новинара Милана Пантића. Јанковићева каже да људи нису свесни колико је новинарски посао тежак. Коментаришући да ни после 23 године против убица Милана Пантића није подигнута оптужница, казала је:

"Недопустиво је да се толико чека", закључила је повереница Бранкица Јанковић.

недеља, 23. јун 2024.
23° C

Коментари

koga je stid od lepote
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo!
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Лепше Боље Паметније
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Negovanje antivrednosti
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Svaka čast
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару