Читај ми!

Здравље младих спортиста – део шампионске слагалице који се често заборавља

У Србији су, према закону, обавезни редовни прегледи деце која се баве спортом. Како изгледају и шта може да се открије тим прегледима?

Дати гол у финалу такмичења, постићи кош у последњој секунди, освојити поен у тенису, препливати базен у рекордном времену, све је ово важно, али без напорног тренинга, добре исхране и много одрицања – то је немогуће.

Један део шампионске слагалице, међутим, многи често забораве – бити здрав. Тешко је то деци објаснити, а некад и амбициозним родитељима.

Најчешће се спортски прегледи прескачу баш у млађим категоријама, указују тренери.

"То се дешава обично код најмлађих, школараца и оних који тек крећу са тренинзима јер сматрају да то није обавезно. Кажемо им да морају, прво због Закона о спорту, а ни ми нећемо да преузмемо одговорност на себе да се нешто деси", каже Драгиша Стаменковић из КК "Рас".

"Родитељи ни операције не пријављују"

Др Никола Чикириз, председник Удружења лиценцираних лекара медицине спорта, каже да, према његовом искуству, клубови инсистирају на прегледима јер родитељи често нису одговорни и не пријављују здравствено стање детета.

"Имали смо ситуацију да дете има операцију срца, а они ни докторима то не пријаве", истиче Чикириз.

Има много деце која тренирају и њима је важан само тренинг, па је на родитељима и запосленима у клубу да им скрену пажњу на то да су и прегледи важан део спорта.

То потврђује и чињеница да се старија деца и професионални спортисти редовно контролишу.

Најмање два прегледа годишње

Већина их иде у Републички завод за спорт и медицину спорта, где се годишње прегледа више од 10.000 спортиста. Многи иду, такође, у приватне клинике, где је цена прегледа од 1.200 до 2.000 динара.

Према Закону о спорту, у току године морају да се ураде најмање два основна прегледа.

"Они који се баве такмичарским спортом, једном годишње обаве специфична тестирања, поготово ергоспирометрију и ултразвучни преглед срца. Спортисти понекад због нестручног тренинга и неспортског начина живота и не осете када се њихово здравље наруши", истиче проф. др Владимир Јаковљевић, помоћник директора Републичког завода за спорт и медицину спорта.

Доктор Чикириз објашњава да обавезан преглед обухвата анамнезу, општи физикални преглед, крвну слику, шећер у крви и урин и ЕКГ на шест месеци.

"Сваки савез има своју медицинску комисију која може да пропише шире прегледе и да буду чешћи", додаје Чикириз.

Међутим, то не може сваки лекар да уради, те се дешава да најмлађе прегледају педијатри, па деца некад ни не ураде све потребне тестове.

"Треба да их обављају стручни људи, обучени, искључиво лекари медицине спорта. Тако је и по закону, али се често закон не поштује", наводи др Јаковљевић.

Чикириз наглашава да нам велики број рекреативаца умире у спортским центрима, што је, сматра, бесмислено јер живимо у 21. веку.

Казне клубовима

И тренери имају важну улогу јер тренинзи за децу не могу да буду исти као за одрасле.

Клуб може да буде кажњен ако не организује преглед, новчано или да му се забрани рад на одређено време, али се то ретко дешава, кажу упућени.

Ни спортски инспектори не могу свуда да стигну, јер их нема довољно. Одговорност није само њихова, већ и клубова и родитеља.

недеља, 23. јун 2024.
22° C

Коментари

koga je stid od lepote
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo!
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Лепше Боље Паметније
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Negovanje antivrednosti
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Svaka čast
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару