Читај ми!

Преминуо Михаило Ерић, некадашњи новинар и уредник РТС-а

Некадашњи новинар и уредник Радио-телевизије Србије Михаило Ерић преминуо је у Београду.

Новинар и некадашњи уредник Информативног програма Радио-телевизије Београд Михаило Ерић преминуо је јуче у 82. години у Београду.

Рођен је 5. јула 1942. године у Севојну. Средњу пољопривредну школу завршио је у Пожеги, а дипломирао је на Пољопривредном факултету у Београду, на којем је изабран за асистента.

У свет телевизије ушао је на наговор Захарија Трнавчевића и почео је као његов сарадник за емисију о пољопривреди.

Ерић је, потом, постао водитељ и уредник емисије "Знање имање". Водио је и емисију "Избор средом", као и политички магазин "Монитор", који је био огледало тадашњих политичких, економских и друштвених збивања.

"Захарије Трнавчевић, наш познати и дивни новинар, снимајући тамо нешто, упознао је Ерића, па му се допао и рекао је - слушај што ти не би дошао на телевизију. Тако да је он довео Михаила са Пољопривредног факултета на телевизију. Био је велики професионалац, диван човек и да су га волели људи и он је волео људе“, каже Чедо Филиповић, сниматељ РТС-а у пензији.

Са места главног и одговорног уредника Информативног програма Телевизије Београд смењен је након Осме седнице Централног комитета Савеза комуниста Србије, 1987. године. На РТС-у је остао до 1989. године.

Годинама је уређивао Други Дневник, а потом долази на место главног уредника Информативног програма.

"Мислим да је био најбољи уредник зато што је радио своју емисију, јер је комуникацијом са људима који су носиоци политичке власти показивао како треба и новинари да раде, држао је леђа новинарима,то је била синергија која је била изванредна и давала је резултат", истакао је Нино Брајовић, генерални секретар УНС-а.

Колеге новинари се на друштвеним мрежама опраштају од Ерића речима да је био велики професионалац, најбољи уредник и део историје Телевизије Београд.

"Сећам га се из собе 200, никад није седео у некој канцеларији за главне уреднике, него међу нама и дискутовао о свему, о свакој нашој рубрици, о сваком нашем прилогу, консултовао се са монтажерима, сниматељима, реализаторима како да најбоље направимо прилог", рекла је Љиљана Јовановић, новинарка РТС-а у пензији.

Новинар Горан Милић је уз изразе саучешћа породици написао да је отишао "једноставан, логичан и добар човјек".

Михаило Ерић ће бити сахрањен у суботу, 8. јуна, у Севојну у 12 сати. Испраћај из капеле на Новом гробљу у Београду је у петак, 7. јуна, у 10 сати, док опело почиње у 10.30.

понедељак, 01. јул 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару