Читај ми!

Да ли је прави тренутак за куповину огрева

Лето још није почело, а многи већ размишљају о грејању следеће зиме. Грађани који се греју на дрва и пелет већ обилазе стоваришта и купују огрев, будући да је сада јефтинији. И професор Бранко Главоњић саветује да се не чека септембар и октобар, јер није реално очекивати неки драстичан пад цена у наредном периоду.

Бранко Главоњић је рекао за РТС да се грађанима већ од марта, априла, саветује да је право време да почну са набавком огрева за следећу грејну сезону. Тренд пада цена дрвних горива се наставио и у мају.

"Дошло је до појефтињења од негде 500 до чак 1.000 динара по просторном метру, када је у питању огревно дрво. То значи да су тренутне цене за метарско дрво у Београду око 8.000 динара", истиче професор.

Ако грађани желе да купе исечено дрво, онда треба да плате око 8.500 динара. У односу на цене које су биле у априлу, месецу, то је јефтиније за негде 500 до 700 динара или од шест до осам одсто.

Међутим, када је у питању Војводина, ту су цене, каже, поприлично шаролике. Најскупље је у Новом Саду – 9.500 динара, затим преко 7.800 до 7.900 динара у региону Суботице и најповољније у околини Ковина – 7.000 динара.

Додаје и да су цене дрвног огрева у Централној Србији, у региону Шумадије, од 6.500 до 8.000 динара, у источном делу негде између 7.000 и 7.700, а у Западној Србији од 7.500 до 8.500 динара.

Потражња слаба у Београду

"У овом тренутку су се цене у региону Београда, огревног дрвета које се продаје са камиона и цене које се продаје са стоваришта, скоро изједначиле, што само по себи говори да је у овом тренутку потражња релативно слаба и да трговци и произвођачи спуштају цене", оцењује Главоњић.

Појашњава да се велики пад цена огревног дрвета догодио у априлу, да је добар свакако за грађане, али да није реално очекивати неке драстичне падове цена у наредном периоду.

"Може да се деси неко појефтињење од 200-300 динара по просторном метру и то би било све. Тако да је савет грађанима да у зависности од својих буџета купују онолико колико могу у неком тренутку, а да свакако не чекају септембар и октобар месеца", нагласио је професор.

Пре куповине добро проверити цене пелета

Велико снижење цена пелета од четири до шест хиљада динара десило се почетком априла, а у мају је дошло до додатног појефтињења. Оно се креће негде од 500 до 700 динара у Београду, па до 1.000 динара у Шумадији.

"И тренутне цене на већини стоваришта у нашој земљи се крећу од 25.200 до 29.000 динара. Значи, чак и пелет истог произвођача на различитим стовариштима има различиту цену. Препорука је да потрошачи пре него што крену у набавку добро провере цене оног пелета који желе, јер ће на различитим стовариштима наћи различите цене", указује Главоњић.

Објашњава да су фабрике, да би се некако ослободиле или смањиле своје залихе, додатно снизиле цене и почетком маја.

"И у том тренутку фабричке цене по којима трговци купују пелет се крећу негде од 170 до 180 евра по једној тони. То је испод цене коштања. Фабрике свесно у том тренутку продају пелет са губитком да би некако дошле до обртних средстава које су им неопходне за текуће пословање. Произвођачи су у том тренутку на коленима", истиче Главоњић.

Сачувати домаћу производњу

Указује да производњи дрвног пелета прети колапс и апелује на Министарство енергетике, да се укључи у разговор са произвођачима како би се пронашла нека нова решења.

"Ми треба да сачувамо домаћу производњу, она нам је јако важна, пелет је 100 одсто домаћи производ и у овом тренутку. Значи, Србија задовољава све своје потребе за пелетом на бази домаће производње", закључује професор..

Потрошачима саветује да набаве оне количине пелета које уобичајно троше. Све што остане може да иде за наредну грејну сезону, јер пелет није кварљива роба.

недеља, 30. јун 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару