Читај ми!

За комплет школских књига до 22.000 динара - неке уџбенике деца ни не отворе

Поједини професори деци уопште не предају из уџбеника. На радост родитеља који не морају да издвајају новац, али и ученика јер то значи више занимљивих часова. Ако не постоји законска обавеза, питање је зашто већина инсистира на учењу из књига.

Ближи се крај школске године. Деца ће размишљати о лету и авантурама, а родитељи о томе колико ће им новца бити потребно да купе уџбенике за следећу годину.

Половне или нове - зависиће од цене.

Када издвоје у просеку око 15.000 динара за све књиге, проблем настане кад поједини уџбеници више стоје у фиоци него што се користе у школским клупама.

"Чак се наручују и нека додатна средства – па се онда поставља питање свеобухватности тих уџбеника. Да ли су довољни ако се узимају додатна наставна средства?", упитао се члан Савета родитеља у основној школи на Новом Београду Милан Бојовић.

Наводи да неке школе то решавају тако што постоје ормарићи у школама па се држе тамо уџбеници.

Бојовић истиче да се на крају све то сведе да у ормарићу остају ликовно, музичко и предмети који су мање заступљени.

Зашто купујемо уџбенике ако их деца не користе

У односу на градиво из књиге, материјал који припремају наставници често је обимнији, па се тако уџбеник некад и не отвори.

Родитељи постављају питање  "због чега се онда поједине књиге купују?".

Али, све зависи од наставника.

Професорка ОШ "Никола Тесла" Јелена Луцић каже да се припрема за час на основу исхода и циљева који су задати за наставну јединицу, а не на основу уџбеника.

"Ја могу да причам у своје име. Ми на сваком часу користимо уџбеник и радну свеску уџбеника", објашњава професорка Луцић.

Рад према наставном програму 

То значи да професори раде према утврђеном наставном програму, а не према уџбенику потвређено је РТС-у у Заводу за унапређивање образовања и васпитања.

Наводе да су уџбеници намењени ученицима, а не наставницима, који могу да користе било какав припремни материјал ако одговара школском програму.

"У уџбеницима постоје ствари које деца, уколико су била одустна или нису разумела на часу, могу да прочитају. Имају доста тестова за вежбање", објашњава професорка хемије у ОШ "Никола Тесла" Марина Ботуњац.

Наваоду да постоје мањкавости и предности уџбеника.

нате, уколико предајете алкохоле, у књизи ће бити јако лепо објашњено и без наставнка, али имаћете само један пасус о алкохолизму", каже Ботуњац.

Наставници кажу да би им било једноставније и лакше да користе само књигу, али да деца кроз припремни материјал науче више.

У односу на прошлу годину књиге су скупље за пет до 10 одсто

Деци би биле лакше торбе, а родитељима исплативије да на време знају који уџбеници су неопходни.

"Наставници који сматрају да уџбеник није неопходан, они га свакако одаберу, али ми не инсистирамо да се тај део уџбеничког комплета набавља", каже дирекор ОШ "Никола Тесла" Станислав Стевуљевић.

Наводи да су имали предвиђене збирке задатака за физику, математику и хемију, али их нису њих ставили у комплет да не би деца куповала, јер то могуда узму и од другара од прошле године.

наче, законска обавеза куповине уџбеника не постоји, постоји само обавеза да школа одабере уџбеник који ће се користири", наводи Стевуљевић. 

Један од родитеља наводи да се распитао код родитеља из три школе, за шести разред у једној коштају уџбеници комплет 17.000, у другој 21.000, у трећој 22.000 динара.

Ако наставник тако жели, може да каже деци да им уџбеник уопште није потребан и да, пратећи програм, сам осмисли како би предавао наставну јединицу.

Међутим, то значи да наставници морају да уложе много времена, креативности и труда у учиниоци, али и ван ње.

уторак, 18. јун 2024.
31° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије