Драма у Вишеградској

Бебе у Гинеколошко-акушерској клиници у Вишеградској нису заражене туберкулозом, показале досадашње анализе. Бебе биле у контакту са педијатријском сестром код које је констатована та болест.

Код педијатријске сестре Г. Л. запослене у Гинеколошко-акушерској клиници у Вишеградској констатована је туберкулоза. Она је била у контакту са 54 бебе и према досадашњим анализама не сумња се да су бебе оболеле.

Стање беба које су у тој установи боравиле од 1. децембра до 29. јануара и даље се прати.

Педијатријска сестра из Вишеградске која је више од месец дана на боловању због туберкулозе, ради у јединици за негу превремено рођене деце.

Због периода инкубације и природе саме болести, она није могла да зна да има туберкулозу, тврде у Клиничком центру Србије.

Директор ГАК-а у Вишеградској Александар Љубић је рекао да нема места одговорности и да су оног тренутка када су чули да се ради о таквој болести прво идентификовали оне који могу да буду угрожени, према његовим речима, то се односило на новорођену децу и раднике. 

Досадашње анализе су показале да бебе нису зарађене. Међутим, да би се утврдило да неко има туберкулозу, у већини случајева потребно је да прође од 4 до 12 недеља.

Пнеумофтизиолог Завода за плућне болести и туберкулозу Радмила Ћурчић рекла је да, пошто се ради о новорођеним бебама, без имунитета претпоставља се да су све биле у контакту са бацилом туберкулозе и све ће бити стављене на заштитну терапију.

Туберкулоза је заразна болест која се преноси ваздухом, односно када неко борави у простору у којем оболели кашље, кија, говори.

Једна особа може да инфицира и до 15 лица, а да ли ће неко оболети зависи од имунитета. Иако је туберкулоза седми узрочник смрти у свету, она се данас углавном успешно лечи.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 02. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи