Читај ми!

Несрећа код Обреновца као опомена – колико се често контролишу професионални возачи и какву обуку пролазе

Само дан после викенда у којем је петоро људи изгубило живот, јуче се догодила тешка саобраћајна несрећа у Стублинама код Обреновца. У судару аутобуса "Стрела Обреновац" и камиона погинуо је возач аутобуса, док је 20 особа повређено. Мирко Kоковић из Агенције за безбедност саобраћаја каже за РТС да се чека извештај саобраћајне полиције. Истиче и које услове мора да испуни свако ко је професионални возач, као и да за то није довољна само дозвола Ц и Д категорије.

Мирко Kоковић наводи да је увиђај на месту несреће код Обреновца трајао три сата.

“Тако да чекамо извештај полиције и незахвално је било шта да кажемо, да окривљујемо било кога. Чекамо извештај саобраћајне полиције, након тога можемо дати препоруке, наше мишљење, препоруке како за возаче теретних возила, тако и за остале учеснике у саобраћају”, рекао је Коковић.

Возач камиона побегао је са лица места, међутим убрзо је пронађен. Коковић наводи да бисте били професионални возач није довољно да положите за Ц и Д категорију, већ да испуните све услове како бисте управљали теретним возилима и аутобусима.

“Потребно је да добијете сертификат о стручној компетенцији. То је један тест који се полаже у Агенцији за безбедност саобраћаја, траје 140 часова – 130 часова теоријске наставе и 10 часова практичне наставе. То је један јако квалитетан курс, јако квалитетна обука, након чега будући возачи теретних возила, односно комерцијалних возила, под којима подразумемо аутобусе и теретна возила, стекну додатно искуство и образовање”, додао је Коковић.

Указао је да код професионалних возача није дозвољена употреба алкохола, односно нулта је толеранција на алкохол.

“Они имају периодичне здравствене прегледе, најмање један здравствени преглед у три године, осим ако лекар не закаже и раније”, навео је Коковић.

Истиче и да је код професионалних возача забрањена и употреба психоактивних супстанци, као и да се то врло често контролише.

“Министарство унутрашњих послова, Управа саобраћајне полиције чланица је ROADPOL асоцијације, то је мрежа саобраћајних полиција Европе и они имају план провере одређених категорија у саобраћају и конкретно једна од активности јесте усмерена управо циљано на возаче камиона, односно теретних возила и возаче аутобуса”, објаснио је Коковић.

И раније су се на месту где се десила несрећа у месту Стублине код Обреновца дешавале незгоде.

“Закон о путевима из 2018. године дефинисао је један од алата за унапређење путне инфраструктуре – то је независна оцена утицаја пута на настанак саобраћајне незгоде. Kада се деси саобраћајна незгода са једним погинулим лицем, Министарство унутрашњих послова налаже управљачу пута да изради ту независну оцену и да се у року од 60 дана утврди да ли постоји утицај пута на настанак саобраћајне незгоде. Ако се то утврди, управљач пута је у обавези да отклони све недостатке који доводе до настанка саобраћајних незгода”, истакао је Коковић.

Шта ако нас задеси невреме током вожње

Када је реч о невремену и последицама по саобраћај, Коковић каже да морамо пратити временску прогнозу, као и да када имамо најаву града или сличних неповољних временских ситуација, препорука је да одложимо путовање.

“Временске прилике имају велики утицај на настанак саобраћајних незгода. Пре свега, утичу на расположење возача, затим утичу на видљивост. Јуче смо имали јако обилне кише, имали смо град у неким деловима Србије, тако да то утиче на видљивост. И оно што је најбитније, временске прилике утичу на трење, односно степен пријањања пнеуматика на подлогу”, додао је Коковић.

На питање да ли је паметно паркирати се са стране, посебно ако возимо ауто-путем, или то није безбедно, Коковић напомиње да се обавезно паркирамо на првом безбедном месту.

“Али никако у тунелима, а врло често имамо такве ситуације, зато што можемо направити много гору ситуацију, чак може доћи и до незгода са фаталним исходом”, закључио је Коковић.

понедељак, 22. јул 2024.
24° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару